2
REUTERS

FBI-baas pleit zichzelf vrij in Clintongate: "Zou opnieuw hetzelfde doen"

FBI-baas James Comey blijft achter zijn besluit staan om kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november nieuwe ontwikkelingen bekend te maken in de affaire rond de e-mails op een onbeveiligde server van de Democratische kandidate Hillary Clinton. "Ik zou opnieuw dezelfde keuze maken", klonk het.

Volgens Clinton is haar nederlaag onder meer aan de Russen, maar zeker ook aan het optreden van Comey te wijten. Comey sprak vandaag voor de commissie Justitie van de senaat in Washington.

Hij stond vlak voor de presidentsverkiezingen "voor de moeilijke keuze de senatoren over nieuwe ontwikkelingen in te lichten of die belangrijke info dood te zwijgen". "Het verzwijgen van die informatie zou volgens mij rampzalig zijn geweest", luidde het.

Comey zei het idee dat zijn FBI een effect zou hebben gehad op de verkiezingsslag, "lichtjes misselijkmakend" te vinden. De FBI "moet onafhankelijk (kunnen) werken", zei hij. "Als je als onderzoeker gaat beginnen nadenken over mogelijke politieke consequenties van je acties, komt je onafhankelijkheid in gevaar", aldus nog Comey

2
AFP

Rusland - Trump

Comey liet tijdens de hoorzitting ook verstaan dat het onderzoek naar de connecties tussen Rusland en Amerikaans president Donald Trump nog steeds gaande is. Rusland is nog steeds "de grootste bedreiging voor ieder land op aarde", volgens Comey.

Lees meer