FBI pakt man op die in naam van IS kerk in Pittsburgh wilde opblazen

In de Verenigde Staten is een Syrische vluchteling opgepakt die plannen zou hebben gehad om een aanslag te plegen op een kerk in Pennsylvania. Hij wilde dat doen in naam van de terreurgroepering Islamitische Staat. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gemeld in een communiqué.

Mustafa Mousab Alowemer, die in augustus 2016 als Syrische vluchteling voet zette op Amerikaanse bodem, bereidde een bomaanslag voor op een kerk in de wijk North Side, in Pittsburgh, luidde het. De 21-jarige jongeman wilde de aanslag "die vele mensen had kunnen verwonden of doden, in naam van IS" plegen, zegt FBI-verantwoordelijke Michael MCGarrity.

De verdachte zou onder andere documenten over de constructie van de kerk en over het gebruik van explosieven hebben doorgespeeld aan een man, van wie hij dacht dat het een IS-sympathisant was. In werkelijkheid ging het echter om een agent van de federale politie. 

Vier ontmoetingen

De verdachte en de undercoveragent ontmoetten elkaar tussen april en juni vier keer. Daarbij zou de Syriër duidelijk te kennen hebben geven dat hij de jihadistische groepering steunt. Hij werd in verdenking gesteld voor het proberen verlenen van steun aan een terreurorganisatie en voor het verspreiden van informatie over explosieven of massavernietigingswapens.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • thierry bollaert

    als dank omhen op te vangen en eten en onderdak te geven,idem in europa!!!!!!!!

  • Paul Boutsen

    Waarom doet België niet dergelijke actieve opsporingen? In de VS spoort men ze op, volgt men ze, pakt men ze op en sluit men ze voor heel lang op. Hier gaan ze gewoon hun gang en hopen de autoriteiten door ze hun gerust te laten dat ze geen aanslagen zullen plegen, en als het even kan op hun stemmen ook.

Lees meer