2 De Finse premier Juha Sipilä.
EPA De Finse premier Juha Sipilä.

Finse premier wijst Rusland met de vinger voor verstoord gps-signaal

De Finse premier Juha Sipilä verdenkt Rusland ervan de bron te zijn van een verstoord gps-signaal. De storing zou tijdens een grootschalige oefening van de NAVO de commerciële luchtvaart in het hoge noorden gehinderd hebben.

Trident Juncture 18 is de grootste militaire oefening sinds het einde van de Koude Oorlogvond en vindt  plaats tussen de Baltische Zee en IJsland. In totaal nemen zowat 50.000 soldaten uit de 29 NAVO-lidstaten en partnerlanden Finland en Zweden deel. De oefening wordt door de Russen met argusogen gevolgd. 

Tijdens  de oefening raakte het signaal van het satellietnavigatiesysteem gps verstoord.  Volgens de Finse regeringsleider gaat het “bijna zeker om een vrijwillige” verstoring, die de “veiligheid van de burgerluchtvaart in gevaar heeft gebracht”. “Het is mogelijk dat Rusland erbij betrokken is”, zo zei Sipilä tegenover de publieke zender Yle. “Wij weten dat Rusland daartoe in staat is”.

Ook Noorwegen meldde eind oktober gps-problemen. “Het is moeilijk om te zeggen wat de redenen zouden kunnen zijn, maar er zijn redenen om te geloven dat het te maken kan hebben met militaire oefeningen buiten de Noorse grenzen”, zei Wenche Olsen, directeur van de Civil Aviation Authority of Norway

Rusland noemde de beschuldiging "ongegrond". "Wij zijn er niet van op de hoogte dat Rusland iets te maken zou hebben met het falen van het gps-systeem", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. "Tegenwoordig is er een tendens om Rusland van alle zonden te beschuldigen.”

2 Amerikaanse mariniers bereikten tijdens de oefening met een hoovercraft het strand van het Noorse Alvund.
EPA Amerikaanse mariniers bereikten tijdens de oefening met een hoovercraft het strand van het Noorse Alvund.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Dewael

    Zoals gewoonlijk, veel beschuldigingen en geen bewijzen.

  • Thomas Anderson

    Is dan toch zo moeilijk voor men spreekt eerst de bewijsen te verzamelen?

Lees meer