2 Duitse agenten drijven een groep mannen samen voor het treinstation in Keulen, op oudejaarsavond 2016. Dat doen ze na de massale aanrandingen een jaar eerder, waarbij vooral Noord-Afrikanen vrouwen lastigvielen.
AP Duitse agenten drijven een groep mannen samen voor het treinstation in Keulen, op oudejaarsavond 2016. Dat doen ze na de massale aanrandingen een jaar eerder, waarbij vooral Noord-Afrikanen vrouwen lastigvielen.

Forse toename van geweld in Duitsland en steeds vaker zijn daders vluchtelingen

Slecht nieuws voor Angela Merkel en haar opendeurpolitiek. Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat sinds de grote instroom van vluchtelingen in 2015 ook het aantal geweldmisdrijven in Duitsland fors is toegenomen. Vooral asielzoekers uit ‘veilige landen’ als Marokko, Tunesië en Algerije zijn opvallend vaak verdachte. 

Binnenlandse Zaken in Duitsland baseerde zich op cijfers uit deelstaat Nedersaksen, in het noordwesten van het land. In 2015 en 2016 steeg het aantal misdrijven met geweld er met 10,4 procent. 92,1 procent van die stijging was toe te schrijven aan vluchtelingen. De regio, die ten opzichte van haar andere deelstaten niet bekend staat om 'extremen', zag het aantal asielzoekers in amper twee jaar tijd verdubbeld. Tussen 2014 en 2016 nam het aantal geweldsdelicten met een vluchteling als dader er met 241 procent toe. Anderzijds was een derde van de slachtoffers óók migrant. 

Niet helemaal verwonderlijk, zeggen de onderzoekers. Veel migranten die de laatste jaren in Duitsland aankwamen, zijn alleenstaande mannen tussen 14 en 30 jaar. Ongeacht hun nationaliteit of afkomst, plegen zij de meeste criminele feiten. Doordat ze zonder vrouw en kinderen in 'het beloofde land' belanden, zijn ze hun houvast, hun "vorm van beschaving" kwijt. 

Dat zegt ook Christian Pfeiffer, criminoloog en auteur van de studie. "Een belangrijk aspect van de problemen bij jonge migranten: het gebrek aan vrouwen. Ze wonen met mannen samen, zien zelfs tussen de vrijwilligers in opvangcentra nauwelijks vrouwen." Het idee om hen opnieuw te herenigen met hun gezin om zo het geweld in te dijken, noemt hij "niet dom". Ook taalcursussen, sport en stage zouden een oplossing kunnen zijn, zegt het rapport nog.

Een belangrijk aspect van de problemen bij jonge migranten: het gebrek aan vrouwen. Gezinshereniging zou een oplossing kunnen zijn voor het geweld

Auteur van de studie, Christian Pfeiffer

Nauwelijks Syriërs

Opvallend: migranten die weinig hoop hebben op een vaste verblijfplaats plegen veel vaker een misdrijf dan vluchtelingen uit oorlogsgebieden, zoals bijvoorbeeld Syrië. Uit de cijfers in Nedersaksen blijkt dat vooral Noord-Afrikanen er niet voor terugschrikken geweld te gebruiken. 17 procent van de daders kwam uit 'veilige landen' als Marokko, Tunesië en Algerije - verwezen wordt ook naar de massale aanrandingen op oudejaarsavond 2015 in Keulen en andere Duitse steden. Nochtans is in Nedersaksen slechts 1 procent van de vluchtelingen uit die landen afkomstig. Syriërs, Irakezen en Afghanen komen opvallend minder vaak voor in de statistieken. Allicht willen zij hun kans op asiel niet vergooien.

Extreemrechts

Voor Merkel en haar christendemocratische CDU komt het rapport wel op een heel slecht moment. Momenteel lopen immers coalitiegesprekken tussen haar partij en SPD. Beiden leden in september trouwens het slechtste verkiezingsresultaat  in liefst 70 jaar. De partij van Merkel verloor een hoop kiezers aan het rechts-populistische AfD dat voor het eerst zetels wist te veroveren in het parlement en meteen de derde grootste partij van Duitsland werd. 

2 De geweldmisdrijven waarbij steeds vaker migranten betrokken zijn, voeden extreemrechts. Een voorbeeld: de betogingen van Pegida dat zijn ontstaan vond in Duitsland.
REUTERS De geweldmisdrijven waarbij steeds vaker migranten betrokken zijn, voeden extreemrechts. Een voorbeeld: de betogingen van Pegida dat zijn ontstaan vond in Duitsland.

351 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Carine Myny

    ik weet voor welke partij ik al jaren stem,,,,, verwijder dat cordon,,,laat ze mee aan het bestuur,,,, ze gaan de mensen nog rechtser maken,,,,,,,, zij met al hun ideologiên

  • Wim Vinckier

    Hoe dit nu wordt aangewend om meer gezinsherenigingen voor te stellen is tergend ipv van criminele azielbedriegers uit te wijzen. Dat laat immers toe om de democratie verder te manipuleren en te vervalsen met meer injecties links kiesvee, om toch maar aan de macht te blijven.

Lees meer