Het ziekenhuis in Orthez in het departement Pyerenees-Atlantiques.
AFP Het ziekenhuis in Orthez in het departement Pyerenees-Atlantiques.

Française sterft tijdens bevalling: dronken Belgische anesthesiste in de cel

Een Belgische anesthesiste die een "pathologisch alcoholprobleem" heeft, is gisteren in het zuiden van Frankrijk in beschuldiging gesteld na de dood van een patiënte. De vrouw stierf tijdens de bevalling, zo meldt de procureur van Pau. De anesthesiste zit in voorhechtenis.

De feiten gebeurden in de nacht van 26 op 27 september op de kraamafdeling van Orthez tijdens een keizersnede onder algehele narcose bij een 28-jarige vrouw.

Hartaanval
De vrouw kreeg een hartaanval en werd overgebracht naar het ziekenhuis van Pau, waar ze overleed. Haar baby leeft en is gezond. De autoriteiten beslisten maandag dat de anesthesist haar activiteiten onmiddellijk moest stopzetten. De man van de overleden vrouw diende een klacht in wegens doodslag tegen de arts.

De 45-jarige anesthesiste werd dinsdag opgeroepen door de politie en had op dat moment twee gram alcohol per liter in het bloed. Ze gaf toe dat ze een alcoholprobleem had.

Onvrijwillige doodslag
De vrouw werd opgepakt en gisteren werd een onderzoek geopend wegens onvrijwillige doodslag. Volgens de procureur wees het onderzoek uit dat niet-conforme producten werden gebruikt en dat de arts "niet in normale toestand was tijdens de interventie".

Volgens Franse media werkte de arts sinds 12 september op de materniteit. De vrouw riskeert vijf jaar gevangenisstraf als ze schuldig wordt bevonden.

De vrouw werd dinsdag opgeroepen door de politie en had op dat moment twee gram alcohol per liter in het bloed

Lees meer