Archieffoto. Een activist op de Internationale Dag tegen Geweld op vrouwen in Parijs.
EPA Archieffoto. Een activist op de Internationale Dag tegen Geweld op vrouwen in Parijs.

Frankrijk deelde al bijna 450 boetes uit voor "seksistisch wangedrag"

Sinds de inwerkingtreding van een strengere wet die 'seksistisch wangedrag' moet beteugelen, in augustus vorig jaar, zijn er in Frankrijk al 447 boetes uitgedeeld. Dat maakte de bevoegde Franse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Marlène Schiappa, vandaag bekend.

Ze wees in het parlement de criticasters terecht, die altijd twijfels hadden geuit over de toepasbaarheid van de wet. "Deze cijfers tonen aan dat ons mechanisme efficiënt werkt", zei ze. "Dit is niets waarover we ons moeten schamen".

Volgens de wet staat op seksistisch wangedrag op straat een boete tussen 90 en 750 euro. Een proces-verbaal alleen al kan de straf opleggen, het is niet nodig dat het slachtoffer zelf klacht indient. Heel wat vrouwen aarzelen immers om naar de politie te stappen.

Online

De staatssecretaris wees er wel op dat er nog heel wat stappen nodig zijn om seksisme op het internet aan te pakken. Ze wees daarbij met een beschuldigende vinger naar platformen zoals Twitter, die niet genoeg ondernemen. "Op dit moment zijn er sommige die meewerken maar andere, zoals Twitter, die weigeren om IP-adressen vrij te geven of om tweets te verwijderen".

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer