Archiefbeeld van de Franse president Macron en de Spaanse premier Sanchez tijdens een persconferentie in 2018.
epa Archiefbeeld van de Franse president Macron en de Spaanse premier Sanchez tijdens een persconferentie in 2018.

Frankrijk kondigt 14 dagen quarantaine af voor iedereen die vanuit Spanje het land binnenkomt als reactie op besluit van Spaanse regering

Frankrijk zal een 14-daagse quarantaine opleggen aan reizigers die het grondgebied vanuit Spanje binnenkomen, melden bronnen binnen het Elysée. Parijs heeft deze maatregel ingevoerd na een gelijkaardig besluit van de Spaanse regering. Madrid legt een 14-daagse quarantaine op aan alle personen die uit het buitenland komen, ook aan degenen met de Spaanse nationaliteit. Het is een beslissing die slecht is aangekomen bij de Franse regering omdat ze is genomen zonder overleg met Frankrijk en andere lidstaten uit de Schengenzone, klinkt het.

“We kunnen ons niet voorstellen dat de doorgang van de ene naar de andere kant (van de grens) gemakkelijker is dan andersom”, legden dezelfde bronnen uit, die specificeerden dat het geen kwestie van discriminatie is, maar van ‘wederkerigheid’.

Spanjaarden die momenteel in Frankrijk wonen, zullen ook worden getroffen door de quarantaine die door de regering van premier Sanchez is aangekondigd als ze om werkgerelateerde of familiale redenen naar Spanje reizen. Enkel grensarbeiders vallen niet onder de maatregel.

Frankrijk had nochtans een paar dagen geleden aangekondigd dat het geen quarantaine zou opleggen aan al degenen die uit een ander Schengenland of uit het Verenigd Koninkrijk het land zouden binnenkomen. Maar nu zal er dus wel een quarantaine opgelegd worden aan reizigers uit Spanje, zolang het besluit van de Spaanse regering van kracht blijft. 
De grens tussen Frankrijk en Spanje is momenteel niet gesloten, maar er worden sinds 16 maart wel controles uitgevoerd aan de landsgrenzen.

De Spaanse regering gaat die quarantainemaatregel de volgende weken mogelijk wel schrappen, maar alleen als het virus beter onder controle is. De autoriteiten willen daarbij dan wel kijken naar de gezondheidstoestand in het land waar mensen vandaan komen en waar de toeristen in Spanje naartoe willen. De noodtoestand is nog  tot 7 juni van kracht.

Lees ook:

Mag ik naar het buitenverblijf van familie? Alle regels voor tweedeverblijvers op een rijtje (+)

Nu zomerse dagen eraan komen: wat mag wel en wat niet? De coronaregels in 12 verschillende situaties (+)

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rudy Van Daele

    Het gaat echt goed met Europa, we kunnen beter dit nutteloze geld verslindende gedrocht opdoeken. UK heeft groot gelijk.

  • Ramon Simon

    Zeg dan dat je geen toeristen toelaat. Denken politici dat we allemaal miljonair zijn en 2 weken in een penthouse gaan zitten of van de luxe werkers die 'thuis' werken vanuit een huurwoning? Een mens heeft al maar 2 weken verlof, de overige dagen moet je opnemen voor andere dringende zaken.

Lees meer