2
EPA

Frankrijk zet met oud en nieuw 100.000 politiemensen in

De Franse regering zet met oud en nieuw 100.000 politiemensen in. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zullen ze worden bijgestaan door brandweerlieden en militairen. Castaner beklemtoonde tegenover de Franse pers dat het land erg waakzaam moet zijn, onder meer omdat de dreiging van terroristische aanslagen hoog blijft. Maar hij voegde eraan toe dat er geen sprake is van een specifieke terroristische dreiging.

Volgens Franse media waren er een jaar geleden met bijna 150.000 man, veel meer politiemensen op de been. In veel plaatsen gaan doorgaans ook brandstichters en relschoppers de straat op. Het is onbekend hoeveel mensen oud en nieuw op de Champs-Elysées in de hoofdstad komen vieren. Normaal gesproken stromen er honderdduizenden mensen samen, maar door de voortdurende stakingen ligt een groot deel van het openbaar vervoer plat. Van de metrolijnen functioneren er op oudejaarsavond slechts twee (1 en 14).

Toch is er van de stakingsbereidheid volgens de staatsspoorwegmaatschappij SNCF nog maar weinig over. Het enthousiasme te staken tegen de voorgenomen pensioenhervormingen is nog wel groot onder machinisten, maar over het hele personeel genomen, staakte maandag nog maar 7 procent van het spoorwegpersoneel. Dat was aan het begin van de stakingsgolf 5 december ruim 55 procent. De hervormingen gaan op den duur ten koste van huidige privileges in bepaalde beroepsgroepen, zoals die van de ‘cheminots’ (spoorwegarbeiders).

De agenten worden 1 januari ook overdag ingezet om verkeer te regelen. Nieuwjaarsdag is in het verkeer met tussen de vijftien en twintig verkeersdoden een van de dodelijkste op de Franse wegen.

2
EPA

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lucien Mertens

    De nieuwe multiculturele verrijkende tijd heeft duidelijk zijn prijs...bedankt om al die misdaad op ons los te laten hoor beste politici.

  • Paul Boutsen

    Dat noemt men nu nieuwjaar vieren!

Lees meer