De Franse minister van Justitie Christiane Taubira hield haar kaken op elkaar tijdens de Marseillaise.
AFP De Franse minister van Justitie Christiane Taubira hield haar kaken op elkaar tijdens de Marseillaise.

Frans minister zingt niet mee met Marseillaise: "Aftreden!"

Op hoge toon heeft Marine Le Pen het ontslag geëist van minister van Justitie Christiane Taubira. Volgens oppositieleider Jean-François Copé was haar positie onhoudbaar geworden. De faux pas van Taubira: niet meezingen met de Marseillaise.

Taubira nam deel aan een herdenking van de afschaffing van de slavernij. De televisiebeelden lieten zien dat zij de kaken stijf op elkaar hield, terwijl premier Valls en burgemeester Hidalgo van Parijs een aarzelend gemurmel leken te produceren. "Aftreden!", twitterde UMP-afgevaardigde Geoffroy Boulard meteen.

Taubira verdedigde zich. Tijdens de ceremonie werd het volkslied gezongen door een soliste. In zo'n geval moet je niet vals gaan meekraaien. "Sommige omstandigheden vragen om eerbiedwaardige stilte, niet om karaoke op een podium", aldus Taubira.

"Extreem gechoqueerd"
Toen brak de hel helemaal los: hoe durfde de minister de nationale hymne vergelijken met een nummertje karaoke. Oppositielieder Copé toonde zich "extreem gechoqueerd, net als miljoenen Fransen".

De woede over het "wangedrag" van Taubira bleek selectief. Tijdens de herdenking was ook de minister van Onderwijs Benoît Hamon aanwezig, die evenmin meezong. Alle agressie in de (sociale) media werd echter gericht op Taubira. De minister van Justitie wordt gehaat door rechts omdat zij het homohuwelijk door het parlement loodste en wordt gezien als een exponent van de lakse houding tegenover criminaliteit.

Kloof tussen politiek en volk
Volgens Malika Sorel, directeur van de Association de Défense en van Géostratégies 2000, zet de controverse opnieuw de kloof tussen de politieke elite en het Franse volk in de verf. "Bij elke nieuwe messteek ebt het vertrouwen een beetje meer weg", schrijft ze in een opiniestuk in Le Figaro. "Tot er op een dag niets van overblijft, zoals in de geschiedenis al eerder gebeurd is."

Sommige omstandigheden vragen om eerbiedwaardige stilte, niet om karaoke op een podium

Minister Taubira

Lees meer