5 Enkele sites zoals de Mont-Saint-Michel zijn sinds dit weekend weer open voor het publiek.
AFP Enkele sites zoals de Mont-Saint-Michel zijn sinds dit weekend weer open voor het publiek.

Frans staatssecretaris wil tegen einde juni zoveel mogelijk toeristische sites open

Jean-Baptiste Lemoyne, de Franse staatssecretaris voor Toerisme, wil tegen einde juni zo veel mogelijk toeristische sites laten opengaan. Hij mikt op 21 juni, de eerste dag van de zomer, klinkt het in het Journal du Dimanche. Over de mogelijkheid om ook buitenlanders te ontvangen, laat hij zich niet uit.

Het was al duidelijk: Frankrijk wil de toeristische sector die zwaar getroffen is door de coronacrisis zo snel mogelijk weer aan de slag krijgen. 

Stranden en sommige sites al open

Tot nu mogen de Fransen zich nog maar op maximaal 100 kilometer van hun woonst begeven, maar deze zomer zullen ze zeker toerist in eigen land mogen spelen, klonk het eerder al. Gisteren (zaterdag) gingen ook de stranden opnieuw open, al moet men voorlopig nog in beweging blijven, zonnebaden blijft verboden. Ook enkele sites zoals het bedevaartsoord Lourdes en de Mont-Saint-Michel zijn sinds dit weekend weer open voor het publiek.

(Lees verder onder de foto)

5 Ook het bedevaartsoord Lourdes opende weer.
AP Ook het bedevaartsoord Lourdes opende weer.

Verdere normalisering

Tegen de zomer hoopt staatssecretaris Lemoyne op een verdere normalisering. Hij hoopt dat tegen dan zo veel mogelijk toeristische sites open zullen zijn, zei hij in de zondagskrant. Hij mikt op 21 juni, al kan het mogelijk nog vroeger, afhankelijk hoe de coronacijfers evolueren in Frankrijk. Rond 25 mei zou er meer duidelijkheid komen, aldus Lemoyne.

Over het openen van de grenzen willen de Fransen meer Europese coördinatie. Zaterdag kondigde Italië unilateraal aan dat het zijn grenzen voor Europese toeristen opent op 3 juni, tot ongenoegen van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.

Lees ook: Gaan de grenzen tegen half juni weer open? Dit zijn de recentste ontwikkelingen in de vakantielanden (+)

5 Zaterdag gingen in Frankrijk de stranden weer open.
AFP Zaterdag gingen in Frankrijk de stranden weer open.
5
REUTERS
5
Photo News

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hassan Oussehmine

    Italië zal het veiligst zijn iedereen zal het daar al gehad hebben en ik weet waar ik het over heb was in Rome op 1 februari en toen zag ik het al gebeuren. La Bella Italia word het deze zomer en zeker geen Oostendelein.

  • Stefanie van Dijk

    Dan slaan we Frankrijk toch gewoon over. Trouwens als het in Italië goed gaat met het heropenen van cafés en restaurants dan lijkt me dat een prima optie voor vakantie. En als het daar nu terug fout gaat lopen zullen we deze zomer toch helemaal nergens heen mogen vrees ik

Lees meer