7 De oproerpolitie wordt gehinderd door een brand bij het brandstofdepot van Douchy-les-Mines.
AFP De oproerpolitie wordt gehinderd door een brand bij het brandstofdepot van Douchy-les-Mines.

Franse bonden roepen luchtverkeersleiders op week voor start EK Voetbal te staken

In Douchy-les-Mines, in het noorden van Frankrijk, hebben de ordetroepen vanmorgen een einde gemaakt aan de blokkering van een brandstofdepot. Vakbondsmilitanten die protesteren tegen de versoepeling van de arbeidswetgeving, blokkeerden het depot sinds vorige donderdag. Het opheffen van de blokkering gebeurde zonder incidenten. De ordetroepen zetten het waterkanon in. Het aanslepende conflict tussen de regering en de grootste vakbondsfederatie van het land dreigt het land twee weken voor de start van het Europees kampioenschap voetbal lam te leggen.

Nadat de overheid gisteren ook in Marseille de oproerpolitie inschakelde om de blokkade van de grootste olieraffinaderij van het land te doorbreken, riep de vakbondsfederatie op tot stakingen in alle acht Franse raffinaderijen.

Metro, spoorwegen, luchtvaart
De CGT (Confédération Générale du Travail), de grootste en oudste vakbondsfederatie in Frankrijk, roept ook op tot een staking bij de Parijse metro vanaf morgen en tegelijk een staking bij de spoorwegen. Ook in elektriciteitscentrales wil de CGT morgen staken. De vakfederatie roept ook de luchtverkeersleiders op voor onbepaalde tijd te staken vanaf het weekend van 4 en 5 juni, een week voor de start van Euro 2016.

De voorbije dagen moesten autobestuurders in grote delen van het land aanschuiven of omrijden om aan brandstof te raken. Heel wat tankstations beperken de tankbeurten tot 20 euro. De overheid wijt de brandstoftekorten aan paniekaankopen en stelt dat er ondanks de stakingen en blokkades voldoende brandstof beschikbaar is.

De Franse premier Manuel Valls beloofde op de radio alle geblokkeerde sites te zullen "bevrijden". Momenteel kampen 4.026 tankstations in Frankrijk met brandstofschaarste, meldt Le Figaro.

Strategische reserves
Frankrijk is intussen beginnen te putten uit zijn strategische oliereserves om het hoofd te bieden aan de bevoorradingsproblemen met brandstof door het sociaal conflict. Dat heeft de voorzitter van de Franse Unie van de Petroleumindustrie (Ufip) laten weten.

Kerncentrales
Zes van de acht Franse olieraffinaderijen zijn momenteel buiten werking. De vakbond CGT heeft ook een 24 uursstaking bij de kerncentrale in Nogent-sur-Seine afgekondigd. De staking gaat vanavond om 21 uur in. Daardoor dreigen elektriciteitsonderbrekingen. Frankrijk is voor driekwart van haar totale energievoorziening op kerncentrales aangewezen.

7
EPA
7
EPA
7
EPA
7
AFP
7
EPA
7
AFP

Lees meer