2 Eigenares Corinne Fesseau met de haan Maurice.
AFP Eigenares Corinne Fesseau met de haan Maurice.

Franse haan Maurice kraait victorie

De haan Maurice, die werd beschuldigd van geluidsoverlast, mag blijven kraaien op het eiland Île d'Oléron in het westen van Frankrijk. Dat heeft een rechter beslist. Het erg gemediatiseerde proces stond symbool voor de clash tussen plattelandsbewoners en stedelijke inwijkelingen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een koppel gepensioneerden had een klacht ingediend tegen het ochtendlijke gekraai van de haan, omdat ze tijdens hun vakanties in hun buitenverblijf van de rust wilden genieten. Maar de klacht werd vandaag uiteindelijk afgewezen door de correctionele rechtbank van Rochefort, in het departement Charente-Maritime.

"Maurice heeft gewonnen en de klagers moeten zijn eigenares 1.000 euro schadevergoeding betalen", verklaarde Julien Papineau, de advocaat van de eigenares Corinne Fesseau, na de uitspraak. Zij had de rechtbank in Rochefort verteld dat niemand ooit had geklaagd over haar haan, tot twee gepensioneerden het vakantiehuis naast haar kochten. Ze ondernam wel verschillende vergeefse pogingen de overlast te beëindigen. Ze hing onder meer zwarte lakens op om Maurice wijs te maken dat het nog geen ochtend was, maar daar trapte de haan niet in.

Maurice kreeg dankzij de rechtszaak een heldenstatus in Frankrijk. Hij kwam symbool te staan voor de spanningen op het platteland tussen eigenaars van vakantiewoningen en de lokale bevolking. Zo’n 140.000 mensen tekenden een petitie waarin ze steun uitspraken voor het dier. “Ik ben sprakeloos”, zei Fesseau na afloop van de rechtszaak. “Het is een overwinning voor iedereen die in dezelfde situatie zit als ik.”

Île d'Oléron is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het telt 's winters 7.000 inwoners, maar dat aantal groeit in de zomer aan tot 35.000.

2
REUTERS

54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Moreau Reimonf

    Waarom zou een Haan niet mogen in een woonwijk, vroeger waren er hanen in het stad. Hoe onverdraagzaamheid worden de mensen tegenwoordig.

  • Rudy Donkerwolcke

    Blij voor de haan, als inwijkelingen ga je toch niet de wet gaan stellen aan mensen die daar zijn opgegroeid. En een haan is het symbool van het platteland. Als je daar niet tegen kunt moet je niet op het platteland gaan wonen. Zo kan je voor elk dier een proces beginnen. Dit bewijst nogmaals dat mensen egoïstisch zijn. Leer samen leven, zoals vroeger. "S avond buiten zitten met de gebuurs een klapje doen met een goed glaasje wijn. Zo maak je vrienden, in plaats van vijanden.

Lees meer