Frans minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.
AFP Frans minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Franse minister roept op tot strijd tegen antisemitisme

Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, heeft na een nieuwe aanval op een joods koppel opgeroepen tot een nationale strijd tegen racisme en antisemitisme. Op een bijeenkomst tegen het stijgende aantal anti-joodse incidenten, vandaag in Créteil bij Parijs, zei Cazeneuve dat hij de onrust en de zorgen van de Joodse gemeenschap in Frankrijk begrijpt.

Het antisemitisme is een "sociale ziekte" geworden, zei Cazeneuve aan de honderden deelnemers van de manifestatie. In de eerste tien maanden van dit jaar is het aantal aanvallen en bedreigingen van Joden verdubbeld. Alle instellingen en maatschappelijke groeperingen moeten samen strijden tegen het antisemitisme, meent de minister.

De voorzitter van de koepel van Joodse organisaties in Frankrijk, Roger Cukierman, zei dat de Joden in Frankrijk zich bedreigd voelen. Velen verlaten het land.

Verschillende organisaties hadden opgeroepen tot de manifestatie na een gewelddadige aanval op een Joods koppel, in Créteil. Drie gewapende mannen waren maandag hun woning binnengedrongen, hielden het koppel vast, verkrachtten de jonge vrouw en stalen waardevolle voorwerpen. Ze verwezen expliciet naar de religie van het koppel. Enkele dagen later opende de Parijse aanklager een onderzoek naar twee van de vermoedelijke daders en een medeplichtige voor antisemitische geweld.

Lees meer