Beeld van de staking in Parijs gisteren.
REUTERS Beeld van de staking in Parijs gisteren.

Franse vakbonden staken 6 februari opnieuw tegen pensioenhervorming

De Franse vakbonden en andere organisaties die actievoeren tegen de pensioenhervorming van de regering hebben opgeroepen tot een nieuwe algemene mobilisatie op 6 februari. Dat hebben ze gisterenavond in een communiqué laten weten. Bedoeling is dat er opnieuw wordt gestaakt en gedemonstreerd.

In verschillende Franse steden kwamen gisteren opnieuw duizenden mensen op straat tegen de pensioenhervorming die de regering van president Emmanuel Macron wil doorvoeren. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden ruim 108.000 manifestanten geteld. 

Het ging om de achtste dag van acties sinds de vakbonden begin december voor het eerst op straat kwamen tegen de aangekondigde hervormingen. Volgens een telling van de Franse autoriteiten was woensdagmiddag 0,58 procent van de ambtenaren aan het staken, tegenover 4,42 procent op de vorige actiedag, 24 januari. Toen telde Binnenlandse Zaken 249.000 betogers.

De regering lanceerde vorige week wel al de wet voor de pensioenhervorming. Vandaag houden vakbonden en regering nieuw overleg over hoe de pensioenhervorming gefinancierd moet worden.

Lees meer