De Parijse 1 mei-meeting van het Front National (FN) van de populaire Marine Le Pen stond helemaal in het teken van de Europese verkiezingen. Het FN speelt hiervoor graag de historische figuur Jeanne D'Arc uit.
PHOTO_NEWS De Parijse 1 mei-meeting van het Front National (FN) van de populaire Marine Le Pen stond helemaal in het teken van de Europese verkiezingen. Het FN speelt hiervoor graag de historische figuur Jeanne D'Arc uit.

Fransen even eurosceptisch als Britten

Niet alleen de traditioneel eurokritische Britten, ook de Fransen staan toenemend sceptischer tegenover de Europese Unie (EU). Uit een vandaag gepubliceerde peiling van onderzoeksinstituut YouGov blijkt dat bij een gebeurlijk referendum amper eenderde van de Fransen, 34 procent, voor een verlengd verblijf van Frankrijk in de Unie zou stemmen.

Zelfs de Britten scoren, met 39 procent pro-EU, minder slecht. De Britten hebben nog wel meer volbloeds anti-Europeanen: 39 procent wil "er uit", bij onze zuiderburen is dat 33 procent.

De Duitsers, daarentegen, zien als motor van de Unie de EU nog steeds erg graag: 57 procent wil in de EU blijven, 23 procent wil dat niet.

Een en ander heeft, bij de Fransen, te maken met grondig pessimisme over de toekomstkansen van 'Europa': 67 procent vreest voor de EU-toekomst, 22 procent is optimistisch.

Vorige week had een enquête van het instituut CSA voor Franse media reeds aangetoond hoe de Europaliefde bij de Fransen in de loop der jaren is geërodeerd.

Lees meer