BELGA

Fyra-bouwer drukt Finmeccanica in het rood

De Italiaanse industriegroep Finmeccanica heeft een winstwaarschuwing gegeven na een nettoverlies over de eerste 9 maanden van dit jaar als gevolg van problemen bij Fyra-fabrikant AnsaldoBreda. Het aandeel kelderde vandaag op de beurs in Milaan ruim 8 procent.

AnsaldoBreda haalde orders binnen ter waarde van slechts 63 miljoen euro. De omzet van de treinenbouwer bleef steken op 402 miljoen euro, een vijfde minder dan een jaar eerder, en het bedrijfsresultaat was 94 miljoen euro negatief. "Deze cijfers hebben een negatieve invloed op de prestaties van de groep en veroorzaken een nettoverlies vanaf 30 september 2013", aldus Finmeccanica.

Onder de streep bleef voor het gehele concern een tekort staan van 136 miljoen euro, tegen een winst van 141 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 3 procent af tot 11,3 miljard euro. De eerder afgegeven winstverwachting voor heel 2013 zal niet worden gehaald.

Afronding van bestaande contracten
Om te voorkomen dat AnsaldoBreda zo'n zwaar effect heeft op de groepsresultaten, heeft Finmeccanica besloten dat zijn treinendochter ter plaatse moet blijven trappelen. Voorlopig gaat de aandacht uit naar de afronding van bestaande contracten. Nieuwe verplichtingen mag het bedrijf alleen aangaan als ze aantoonbaar winstgevend zijn en bijdragen aan een verbetering van de resultaten.

Finmeccanica broedt al langer op een verkoop van zijn transportactiviteiten, waar AnsaldoBreda onder valt. Het concern wil zich gaan toeleggen op lucht- en ruimtevaart en defensie en verkocht eerder al zijn energiepoot.

Lees meer