2
AP

Galapagoseilanden verbieden vuurwerk om uniek ecosysteem te beschermen

Om het unieke ecosysteem te beschermen hebben de Galapagoseilanden de verkoop en het gebruik van van vuurwerk verboden. Dat besliste het lokale bestuur vrijdag. Vuurwerk dat geen lawaai maakt, blijft wel toegelaten. "Ecosystemen die zo uitzonderlijk zijn als op de Galapagoseilanden worden schade toegebracht door vuurwerk", klinkt het in een mededeling.

Vuurwerk veroorzaakt hartkloppingen bij dieren, hartziektes, stress en angst. Ook verandert hun gedrag, en hun overleven wordt in gevaar gebracht. De chemicaliën in het vuurwerk contamineren bovendien water en lucht, klinkt het. Daarnaast berokkent vuurwerk schade aan mensen, vooral aan kinderen.

De Galapagoseilanden zijn vanwege hun bijzondere fauna en flora sinds 1978 werelderfgoed. De archipel, met zijn ongeveer 130 eilanden, behoort politiek tot het ongeveer 100 kilometer verder gelegen Ecuador. In april verbood het eiland nog plastic voor eenmalig gebruik. Het afgelopen jaar brachten ongeveer 200.000 toeristen een bezoek aan de eilanden. 

2 Een zeehond en een marinier kruisen mekaar in de straten op de Galapagoseilanden.
REUTERS Een zeehond en een marinier kruisen mekaar in de straten op de Galapagoseilanden.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erik De Muynck

    Wijs besluit, ik kan niet anders dan dit toejuigen.

Lees meer