5 .
rv .

Garbo, de zakenman die Hitler deed blunderen en zo Tweede Wereldoorlog naar zijn hand zette

Juan Pujol Garcia is een van de weinige mensen die Adolf Hitler bij de neus nam. Met één telex naar de Führer veranderde hij de loop van de Tweede Wereldoorlog.

Op 9 juni 1944 ontving Adolf Hitler een uiterst geheime telex van een Duitse spion in Londen. In het bericht stond dat de invasie van Normandië een uitgekiend afleidingsmanoeuvre was en dat de geallieerden ergens anders veel harder zouden toeslaan. Maar Hitler wist niet dat de telex was verstuurd door een Spaans zakenman en dubbelagent, Juan Pujol Garcia, beter bekend als ‘Garbo’.

Lees verder onder de foto.

5 Juan 'Garbo' Pujol Garcia
rv Juan 'Garbo' Pujol Garcia

De telex werd officieel verzonden door een Duitse spion met codenaam ‘Alaric’. Die wist te vertellen dat de invasie van Normandië eigenlijk een afleidingsmanoeuvre was en dat de geallieerden een veel grotere aanval planden, waarschijnlijk in Calais. Hitler geloofde zijn spion en stuurde geen extra troepen naar Normandië. Een monumentale blunder die de ondergang van de nazi’s betekende.

De geallieerde slaagden er dankzij de flater van Hitler in om stevig voet aan land te krijgen in Frankrijk. Een jaar later hadden ze Frankrijk en Nederland bevrijd en niet veel later vielen ze ook Duitsland binnen.

5 D-Day: op 6 juni 1944 landden de geallieerde op de kust van Normandië.
rv D-Day: op 6 juni 1944 landden de geallieerde op de kust van Normandië.

Veiling

De twee pagina’s lange telex werd nog onderschept door de Britse geheime dienst, maar die lieten het bericht uiteraard door. De zoon van een Brits stafmedewerker die het bericht bijhield, gaat de telex nu veilen. Op woensdag kunnen verzamelaars bieden op het document.

“De telex is van grote historische waarde’, zegt Ian Morris van veilingshuis Jefferys. “Zeker omdat hij slechts drie dagen na D-Day werd verstuurd. Het bericht toont hoe de Duitse spionnen in de val van de geallieerden trapten.”

5 De telex die de loop van de Tweede Wereldoorlog veranderde wordt woensdag geveild.
Jefferys Auctions De telex die de loop van de Tweede Wereldoorlog veranderde wordt woensdag geveild.

Afleidingsmanoeuvres

De telex was slechts een van de vele afleidingsmanoeuvres van de geallieerden. Zo deden ze de Duitsers geloven dat zee en gigantisch leger hadden staan in het zuidoosten van Engeland. Ze verspreidden uren aan valse radioberichten over grote strategische plannen en gebruikten zelfs opblaasbare tanks om valse rupsbandensporen te maken.

Verfilmd

Het verhaal van Juan Pujol Garcia wordt binnenkort verfilmd. 'Garbo' zal worden vertolkt door acteur Oscar Isaac, bekend van het personage Poe Dameron in 'Star Wars'. Wanneer de film juist in de zalen verschijnt, is nog niet bekend.

5 Oscar Isaac als Poe Dameron in 'Star Wars: The Last Jedi'
©2017 Lucasfilm Ltd Oscar Isaac als Poe Dameron in 'Star Wars: The Last Jedi'

42 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Stargave Capricorn

    @ Eric says : de landing in Normandië was niet op 4 maar op 6 juni 1944

  • guido Bervoets

    Van 1939 tot 1941 hadden de Russen en de Duitsers een niet-aanvalspact en vielen de ze samen met de Duitsers langs het oosten Polen binnen. Stalin wilde samen met Hitler de koek van Europa verdelen maar Hitler werd te hebzuchtig en viel in 1941 zijn bondgenoot aan en dat heeft de oorlog een totaal andere wending gegeven. Dat de Russen ons bevrijd hebben krijgt daar wel een wrange nasmaak door.

Lees meer