14
EPA

Gay Pride zet Amsterdam op stelten

Het leek wel of de hele wereld vandaag uitrukte voor de Canal Parade, de botenparade van de Amsterdam Gay Pride. Honderdduizenden mensen stonden langs de grachten om de bonte stoet van boten aan zich voorbij te zien trekken. Het was drukker dan voorgaande jaren, zei een woordvoerder van de organisatie.

Ook de festiviteiten na de Canal Parade, langs de Amstel, op het Rembrandtplein, de Reguliersdwarsstraat en de Zeedijk trokken een mensenmassa. Aan het begin van de avond riepen zowel de Amsterdamse politie als de organisatie van Gay Pride mensen op om niet meer naar de stad te komen. Wie nog wilde feesten, moest maar naar de festivals Kwakoe in Amsterdam Zuidoost of Dance Valley in Spaarnwoude, vond de politie.

De Amsterdamse Gay Pride vierde vandaag het 20-jarig bestaan. Thema van deze jubileumeditie was Share, met als ondertitel 'Deel de liefde, hou van de verschillen'.

Speciale boodschappen
De Canal Parade bestond uit tachtig boten, vele droegen een speciale boodschap uit. Zo was er een koninkrijksboot met vertegenwoordigers uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Zij wilden laten zien dat binnen het Koninkrijk der Nederlanden de wetten voor de LHBT-gemeenschap lang niet overal hetzelfde zijn.

De drukte zette zich niet alleen in de uitgaansgebieden voort, ook aan het Centraal Station en het plein ervoor was sprake van een behoorlijke reizigersstroom. Maar omdat mensen gespreid van en naar de treinen gingen, was er geen gedrang. Een woordvoerder schat dat de NS 80.000 Gay Pride-reizigers heeft vervoerd.

14
EPA
14
ANP
14
ANP
14
EPA
14
AFP
14
EPA
14
AFP
14
ANP
14
REUTERS
14
REUTERS
14
ANP
14
ANP
14
ANP

Lees meer