De Deense premier Mette Frederiksen en Donald Trump.
AFP De Deense premier Mette Frederiksen en Donald Trump.

Geannuleerd bezoek Trump kost Denen honderdduizenden euro's

De Deense autoriteiten zijn honderdduizenden euro’s kwijt aan het geannuleerde bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump. Die blies vorige maand de geplande reis naar Denemarken af omdat premier Mette Frederiksen duidelijk had gemaakt Groenland niet aan te VS te willen verkopen.

De annulering kwam twaalf dagen voordat het bezoek plaats zou vinden. Deense media berichten dat de politie daardoor 4 miljoen kroon (536.000 euro) voor niks heeft uitgegeven. Het gaat onder meer om compensatie voor ingetrokken verloven en materieelkosten.

De kosten die de veiligheidsdienst, het leger en andere instanties maakten zijn niet bekend.

Trump tweette destijds dat Denemarken een "erg speciaal land" is met geweldige inwoners. "Maar met het oog op de opmerkingen van premier Mette Frederiksen, dat ze geen interesse heeft in het bespreken van de verkoop van Groenland, stel ik de ontmoeting uit die over twee weken had moeten plaatsvinden."

De president had eerder kenbaar gemaakt interesse te hebben in de aankoop van Groenland, een enorm eiland met een autonome status binnen het koninkrijk Denemarken.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Edmond Dantès

    Als de kostprijs om Trump niet op bezoek te krijgen maar een half miljoen euro is dan denk ik dat er veel landen akkoord zullen zijn.

  • DIRK VANGOSSUM

    Hem niet meer uitnodigen. Gemakkelijker kan niet.

Lees meer