Het geboortehuis van Hitler in Braunau am Inn in Oostenrijk wordt omgevormd tot een politiebureau.
REUTERS/PN Het geboortehuis van Hitler in Braunau am Inn in Oostenrijk wordt omgevormd tot een politiebureau.

Geboortehuis Hitler wordt omgebouwd tot politiebureau

Het geboortehuis van Adolf Hitler wordt omgevormd tot een politiebureau. Dat heeft het Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken aangekondigd, na een jarenlange juridische strijd met de eigenaresse van het huis in Braunau am Inn. In 2016 onteigende de staat de eigenaresse van het pand om te voorkomen dat de plek een bedevaartsoord voor neonazi’s kon worden.

Het geboortehuis van de Führer werd al sinds 1972 door de staat gehuurd. In het verleden werd de woning onder meer gebruikt als opvangcentrum voor gehandicapten, één van de vele bevolkingsgroepen die door het naziregime werden geviseerd.

Oostenrijk kocht het pand uiteindelijk omdat het wilde voorkomen dat de plek uitgroeit tot een bedevaartsoord van rechts-extremisten. Er waren eerder plannen om het gebouw helemaal te slopen, maar het lijkt er nu op dat het pand drastisch zal worden verbouwd en omgevormd tot een politiebureau. “Het toekomstig gebruik van het huis door de politie zal een duidelijk signaal uitzenden dat dit gebouw nooit een plek zal worden waar het nazisme herdacht zal worden”, zegt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Peschorn in een verklaring.

Architectuurwedstrijd

Deze maand nog wordt een architectuurwedstrijd uitgeschreven waar architecten uit de hele Europese Unie aan mee kunnen doen. Een jury van experts zal begin volgend jaar bepalen welk ontwerp zal worden gebruikt bij de verbouwing.

Adolf Hitler werd op 20 april 1889 geboren in een appartement in het drie verdiepingen tellende gebouw aan de Salzburger Vorstadt 15. Twee jaar later verhuisde zijn familie naar Linz. 

Ondanks dat Hitler dus maar korte tijd in het gebouw gewoond heeft, houden neonazi’s er elk jaar op zijn geboortedag een bijeenkomst.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • kristiaan durnez

    goeie beslissing om er iets nuttigs mee te doen . in Belgie zou dit met onze verhelderende politici direct afgebroken worden

  • Ludo Adriaensens

    Oostenrijk als vanouds op de eerste plaats in geschiedenislafheid.

Lees meer