Amerikaanse soldaten nemen de schade op bij de luchtbasis Ain al-Assad in Irak.
EPA Amerikaanse soldaten nemen de schade op bij de luchtbasis Ain al-Assad in Irak.

Geen 34 maar 50 gewonden: Pentagon stelt aantal militairen met hersenschudding na Iraanse aanval weer bij

De tol van de Iraanse aanval op een Amerikaanse basis in Irak begin januari, op het hoogtepunt van de spanningen tussen Teheran en Washington, is opgelopen tot 50 gewonden. Vorige week sprak het Pentagon nog over 34 gewonden.

In totaal hebben 50 Amerikaanse soldaten, 16 meer dan eerder bekendgemaakt, een hersenschudding opgelopen bij de aanval op de luchtmachtbasis van Ain al-Assad. Dat zegt het ministerie van Defensie in een persbericht. De militairen kampen met symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, gevoeligheid voor licht en misselijkheid.

Volgens dezelfde bron zijn 31 van hen ter plaatse behandeld en zijn ze al kunnen terugkeren naar hun eenheid. Achttien anderen zijn geëvacueerd naar een Amerikaans militair ziekenhuis in Duitsland en een andere werd overgebracht naar Koeweit.

De Amerikaanse president Donald Trump had na de aanval nochtans in een televisietoespraak gezegd dat er geen Amerikaanse gewonden waren.

Iran bestempelde de raketaanval als een vergelding voor de dodelijke raid op topgeneraal Qassem Soleimani, de bevelhebber van de beruchte al-Qudsbrigade die in Irak werd geveld door een Amerikaanse drone. 

Lees meer