Een luxe cruiseschip in de haven van de Cubaanse hoofdstad Havanna.
Shutterstock Een luxe cruiseschip in de haven van de Cubaanse hoofdstad Havanna.

Geen cruises naar Cuba meer voor Amerikanen

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump maakt vanaf vandaag een einde aan de populairste vormen waarop Amerikanen naar Cuba reizen. Cruises, reizen per jacht en educatieve trips zijn voortaan verboden. Ook privé- en bedrijfsvliegtuigen mogen niet meer naar Cuba vliegen. Met de maatregel wil Trump de inkomstenstroom aan dollars op het communistische eiland beteugelen. Cuba zou immers de Venezolaanse president Nicolás Maduro steunen, zeggen de Amerikanen.

Vooral reizen naar Cuba met luxe cruiseschepen zijn populair bij Amerikanen. De cruises vanuit de VS naar Cuba begonnen in mei 2016, toen toenmalig president Barack Obama de sinds jaren bekoelde relatie met het eiland probeerde te verbeteren. Het reizen per cruise is makkelijk omdat het een directe verbinding is en er weinig papierwerk nodig is wat papierwerk en visa betreft.

“Het is cruiseschepen, recreatieve en pleziervaartuigen vanaf morgen verboden om vanuit de VS naar Cuba te vertrekken”, liet het ministerie van Handel dinsdag weten.

De nieuwe restricties zijn onderdeel van een bredere poging van de regering-Trump om de pogingen uit het tijdperk-Obama om de Amerikaanse relaties met Cuba te normaliseren, weer terug te draaien. Die toenadering leverde veel kritiek op van de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap in de VS en hun bondgenoten in het Congres. 

Dollarstroom indammen

De nationale veiligheidsadviseur John Bolton, die Cuba in november nog een onderdeel noemde van “een troika van tirannie” samen met Nicaragua en Venezuela, zei dat het nieuwe beleid is bedoeld om de Cubaanse regering een belangrijke bron van inkomsten te onthouden. “We zullen de beperking van de toegang van het Cubaanse regime tot Amerikaanse dollars verderzetten”, liet hij via Twitter weten.

Cruisemaatschappijen en passagiers zijn verrast door de plotselinge maatregel, die geen overgangsperiode kent. Sommige maatschappijen hebben tochten met vertrek op 5 en 6 juni geannuleerd of de bestemming gewijzigd.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez zei via Twitter dat het aanscherpen van de Amerikaanse handelsblokkade “een aanval is op het internationaal recht” en “de voornaamste belemmering voor onze ontwikkeling en een flagrante schending van de mensenrechten van alle Cubanen”.

De VS zorgen na Canada voor de grootste toeristenstroom naar het eiland. Volgens de Cubaanse regering bezochten van januari tot maart 257.500 Amerikanen het land, waarvan 55 procent per cruiseschip.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nicolas Van Hoecke

    Mag je dat zomaar verbieden?

  • Joske Vermeulen

    Wim, In 2007 heb ik nog rondgereist samen met een Amerikaan. hij kwam via Dominicaanse. Hij riskeerde wel boete van 25.000 dolar als ze hem bij terugkeer betrapten. Alles in valies dus dubbelchecken om alle sporen uit te vegen;

Lees meer