4
AFP

Geen groen licht voor abortus in Argentinië: senaat blokkeert wetvoorstel

De Argentijnse Senaat heeft tegen een voorstel gestemd dat abortus onder meer omstandigheden mogelijk had gemaakt. Duizenden voor- en tegenstanders van het wetsvoorstel hadden zich tijdens het zestien uur durende debat buiten het parlementsgebouw verzameld.

De mogelijkheid om legaal en kosteloos een zwangerschap af te kunnen breken tot en met de veertiende week, zorgt in Argentinië voor diepe verdeeldheid. Ook de Argentijnse paus Franciscus, die zich nog steeds diep inlaat met het reilen en zeilen in zijn thuisland, moeide zich in het debat en noemde abortus een "wreedheid" die hij vergeleek met nazistische praktijken. De katholieke kerk riep zijn aanhangers dan ook op om tegen het wetsvoorstel op straat te komen. Symbolisch werd gisterenavond in de kathedraal van hoofdstad Buenos Aires een eredienst georganiseerd terwijl de senatoren zich over het wetsvoorstel bogen en de pro-abortusdemonstranten op straat het resultaat van de stemming afwachtten.

Het is niet duidelijk of de katholieke lobby de doorslag gegeven heeft, want bijna driekwart van de Argentijnen zou tegen politieke inmenging door de kerk zijn, maar duidelijk is dat legale abortus er in Argentinië voorlopig niet komt. Op het einde van het debat stemden in de vroege ochtend 38 senatoren tegen, slechts 31 waren voor. De Senaat gaat daarmee in tegen de Argentijnse Kamer, die in juni wel nog voor de legalisering van zwangerschapsonderbreking had gestemd. Een nieuw voorstel kan ten vroegste in de volgende parlementaire legislatuur worden ingediend. De voorstanders van abortus zeggen alvast de strijd niet te zullen staken.

Onrust

In Argentinië is abortus nu alleen maar mogelijk wanneer de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting of wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Voorstanders van een meer permissieve wetgeving kregen de wind in de zeilen toen president Mauricio Macri het parlement opriep over een concreet voorstel te stemmen. Zelf is Macri tegen legale abortus, maar het resultaat van de stemming zou hij hoe dan ook goedkeuren, zei hij tijdens de campagne. "Vandaag wint de democratie", twitterde hij gisteren nog.

Volgens burgerrechtenbewegingen worden er jaarlijks ongeveer 500.000 illegale abortussen uitgevoerd in Argentinië, die vaak gepaard gaan met complicaties. Over die cijfers bestaat echter discussie. Officiële statistieken spreken van 245 gevallen van moedersterfte in 2016, waarvan 43 keer als gevolg van een abortus of een miskraam. Amnesty International zegt dat uit peilingen blijkt dat 60 procent van de Argentijnse bevolking voor de legalisering van abortus is. In Latijns-Amerika is abortus enkel in Uruguay en Cuba niet langer strafbaar.

Na de stemming werd het onrustig voor de deuren van het Argentijnse parlement. Pro-abortusmanifestanten gooiden met stenen en flessen en staken afval in brand. De politie reageerde met traangas en voerde verschillende arrestaties uit.

4 De voorbije dagen kwamen in Argentinië zowel voor- als tegenstanders van het wetsvoorstel op straat.
AFP De voorbije dagen kwamen in Argentinië zowel voor- als tegenstanders van het wetsvoorstel op straat.
4
AFP
4
AFP

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer