4 Op het Nieuw-Zeelandse eiland waar eerder vandaag een vulkaan uitbarstte, zijn geen mensen - dood of levend - meer aangetroffen. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse politie na het uitvoeren van meerdere verkenningsvluchten.
INSTAGRAM @ALLESSANDROKAUFFMANN Op het Nieuw-Zeelandse eiland waar eerder vandaag een vulkaan uitbarstte, zijn geen mensen - dood of levend - meer aangetroffen. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse politie na het uitvoeren van meerdere verkenningsvluchten.

Geen teken van leven op vulkaaneiland: politie Nieuw-Zeeland vermoedt dat er geen overlevenden meer zijn

Vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

Na de uitbarsting van de vulkaan op het Nieuw-Zeelandse eiland Whakaari/White Island vermoedt de politie dat er geen overlevenden meer zijn. Er zijn nog steeds acht mensen vermist, zo heeft de politie dinsdagochtend (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

Na verschillende verkenningsvluchten met vliegtuigen en helikopters zei een woordvoerder dat er “geen teken van leven meer is waargenomen”. “Op basis van de informatie waarover we beschikken, geloven we niet dat er zich nog overlevenden bevinden op het eiland.”

Vermist

Eerder raakte al bekend dat er bij de vulkaanuitbarsting op White Island, een toeristische bestemming, tot nu toe vijf doden zijn geteld. De politie sluit niet uit dat het aantal nog oploopt. Er worden immers nog acht mensen vermist. Er zijn verder zeker 22 mensen gewond geraakt, onder wie 7 zwaargewond. Ze hebben allen brandwonden opgelopen, meldt de regionale ambulancedienst. 

Premier Jacinda Ardern zei op een persconferentie dat de vermiste mensen wellicht dood zijn. Er zijn Nieuw-Zeelanders bij, maar ook toeristen uit Australië, Groot-Brittannië, de VS, China en Maleisië.

Volgens de bewindsvrouw waren er twee groepen op het eiland. Eén groep kon worden geëvacueerd, de andere groep was te dicht bij de krater.

Lees ook: Koppel uit Hoogstraten zit in Nieuw-Zeeland: “We beslisten gelukkig om de uitstap toch maar niet te doen”
Lees ook: Vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland was nauwelijks te voorspellen

Het eiland, Whakaari in het Maori, White Island in het Engels, ligt ongeveer vijftig kilometer voor de kust. Ieder jaar bezoeken zo’n tienduizend toeristen het met de boot. Op beelden van de uitbarsting is te zien dat de vulkaan rook en as honderden meters de lucht in schiet.

4
INSTAGRAM @ALLESSANDROKAUFFMANN
4
EPA
4
AFP

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • monique Kelber

    Heel mooi met de verschillende eilanden om te bezoeken, maar het blijft vulkanisch. Wanneer wij er waren konden we de schade in Christchurch nog waarnemen. Een heel mooie natuur en lieve mensen die heel behulpzaam zijn. Kelber Monique

  • raymond van der craen

    We horen Greetje en Anuna niet, dit is toch pure luchtvervuiling, schuld van de mensen zeker?

Lees meer