President Xi Jinping en Barack Obama worden vergeleken met Winnie de Poeh en Teigetje.
YouTube President Xi Jinping en Barack Obama worden vergeleken met Winnie de Poeh en Teigetje.

Geen Winnie de Poeh in China na extreme censuur

Arme Winnie! Chinezen kunnen sinds kort niets meer opzoeken of schrijven over de bekende beer. De censuur komt er na vergelijkingen tussen Poeh en de Chinese president Xi Jinping. Met het partijcongres in het vooruitzicht is het communistische regime extreem gevoelig voor komische afbeeldingen van zijn leider.

Wie op de Chinese socialenetwerksite Weibo iets wil schrijven over 'kleine beer Winnie', de Chinese naam van Poeh, krijgt een foutmelding. Daarin staat dat de inhoud van het bericht illegaal is. Afbeeldingen van de beer zonder commentaar worden voorlopig wel nog toegelaten. De censuur is het gevolg van een grapje dat al enkele jaren circuleert op het internet. President Xi Jinping wordt door gebruikers van sociale media regelmatig vergeleken met Winnie de Poeh. Het gezicht van de Chinese leider lijkt verbazingwekkend goed op dat van de bekende tekenfiguur.

Controverse

De controverse begon in 2013, nadat enkele Chinese internetgebruikers een meme maakten van Xi Jinping en Obama. Ze vergeleken een foto van de twee met een afbeelding van Winnie en Teigetje, een ander personage uit de boeken van A. A. Milne. De meme ging al snel viraal en dat veroorzaakte grote ontevredenheid bij het Chinese regime. Een jaar later zorgde een tweede foto voor opschudding: een handdruk van Xi Jinping en de Japanse eerste minister Shinzo Abe werd gelinkt aan een afbeelding van Poeh en zijn ezelvriendje Iejoor. Een derde meme, een vergelijking tussen de president in een paradewagen en Poeh in een speelgoedauto, was China's meest gecensureerde foto van 2015.

Partijcongres

Dat Winnie de Poeh nu geblokkeerd wordt, is niet verbazingwekkend. Internetcensuur is alomtegenwoordig in China. Websites die niet stroken met de visie van de overheid zijn niet toegankelijk. De Communistische Partij is ook zeer gevoelig voor afbeeldingen die het gezag van de president zouden kunnen ondermijnen. Bovendien vindt er in de herfst een belangrijk partijcongres plaats. Xi Jinping moet tijdens dat congres zijn macht bevestigen. Komische plaatjes kan hij dus missen als kiespijn.

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels

Lees meer