Advocaat Geert-Jan Knoops en PVV-leider Geert Wilders.
ANP Advocaat Geert-Jan Knoops en PVV-leider Geert Wilders.

Geert Wilders doet aangifte tegen officier van justitie in “minder Marokkanen”-proces

Nederlands PVV-leider Geert Wilders doet aangifte tegen de aanklagers van het Openbaar Ministerie in het proces rond zijn uitspraak over “minder Marokkanen”. Wilders verdenkt hen ervan dat ze de rechtbank waarvoor hij terechtstaat hebben voorgelogen. 

Wilders staat in hoger beroep terecht voor zijn “minder Marokkanen”-uitspraak uit 2014. Toen vroeg Wilders het publiek tijdens een bijeenkomst of ze “meer of minder Marokkanen” wilden, waarna zijn volgers “Minder! Minder!” scandeerden.

De PVV-leider doet in eerste instantie aangifte tegen officier van justitie Wouter Bos en advocaten-generaal Gerard Sta en Birgit van Roessel  vanwege “een ernstig vermoeden van valsheid in geschrifte”. Hij verwijt de advocaten-generaal dat ze in het proces-verbaal in de “minder-Marokkanen”-zaak stellen dat er geen overleg is geweest tussen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie. 
Uit recente stukken blijkt echter dat er wel degelijk over die zaak is gesproken. 

E-mailverkeer tussen het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie bewees dat er 
minstens overleg was over de zaak door topambtenaren op beide departementenEen van de twee bespreekt hun opvattingen en vragen vervolgens met het parket. 

Als een opsporingsambtenaar in een proces-verbaal niet de waarheid spreekt, maakt hij zich mogelijk schuldig aan meineed. Bovendien kan dat betekenen dat de rechter het OM niet ontvankelijk verklaart.

Meer aangiftes

Het blijft niet bij deze aangifte, waarschuwt de PVV-leider. “Het openbaar ministerie en alle andere betrokkenen (ambtenaren en politici) die een rol hebben gespeeld bij mijn politieke vervolging kunnen hun borst natmaken.” Hij wil hen niet alleen strafrechtelijk aanpakken, maar mogelijk ook civiele rechtszaken tegen hen beginnen.

Het OM wil niet reageren op de aangiftes, omdat die nog niet binnen zijn. “We moeten eerst de precieze inhoud kennen”, laat een woordvoerster van het parket-generaal weten.

De rechtszaak tegen Wilders gaat morgen verder. De verdediging zal de rechter dan opnieuw vragen het proces te staken.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Robin Matthé

    Als de tegenstander populairder wordt dan jezelf moet je het apparaat inschakelen om hem uit te schakelen,en daar zijn de heren politici niet vies van blijkbaar.

  • Jan Verstrepen

    Vrijheid van menig maar dan wel in één richting.

Lees meer