Filipijnse militairen bij het jacht waarop de Duitse werd gevonden
epa Filipijnse militairen bij het jacht waarop de Duitse werd gevonden

Gegijzeld door Somalische piraten, acht jaar later ontvoerd en vermoord door Filipijnse extremisten

Filipijnse soldaten hebben op een verlaten jacht bij een eiland in het zuiden van het land het lichaam van een Duitse vrouw gevonden. Ze was naakt en had verschillende schotwonden. Het leger stelt dat haar partner is ontvoerd door extremisten.

In het gebied is de militante groep Abu Sayyaf actief, die wordt gelinkt aan terreurgroep al-Qaida. Een leider van die groep claimt een 70-jarige Duitser gevangen te hebben genomen. 

Abu Sayyaf nam contact op met een lokale krant en liet via de telefoon een man met een Duits accent horen die om hulp vroeg van de Duitse ambassade.

Het Duitse koppel kwam al eens eerder in de problemen tijdens het zeilen. In 2008 werd het stel gegijzeld door Somalische piraten bij de Golf van Aden. Na 52 dagen werden de Duitsers vrijgelaten.

Berucht
Of het nu ook bij enkele tientallen dagen gevangenschap blijft, valt te bezien. Abu Sayyaf is berucht vanwege piraterij en het ontvoeren van vakantiegangers.

Onder hen is de Nederlander Ewold Horn, die in 2012 werd gekidnapt door de extremisten toen hij op vogelsafari was. Horn zou nog steeds vastzitten, samen met negen andere gegijzelden. Er is al lange tijd niets van hem vernomen.

Losgeld
In september werd wel een Noor bevrijd uit handen van Abu Sayyaf. Kort daarvoor waren twee Canadezen onthoofd omdat er geen losgeld voor hen werd betaald. 

De Filipijnse president Duterte is bezig met een groot militair offensief tegen de terroristen. Maar de extremisten zijn lastig te bestrijden omdat zij zich terugtrekken op de afgelegen eilandjes in het zuiden van het land.

Lees meer