De Turkse stad Izmir
Getty Images De Turkse stad Izmir

Gehackte minaretten van moskeeën in Izmir lieten ‘Bella Ciao’ horen: “Een verachtelijke aanval”

In de Turkse stad Izmir zijn woensdagmiddag de omroepsystemen van verschillende moskeeën overgenomen. Het Italiaanse strijdlied ‘Bella Ciao’, dat in de Tweede Wereldoorlog veel werd gezongen, weerklonk uit de minaretten op het tijdstip van de oproep tot het gebed. Turkije heeft woedend gereageerd. "Wie deze lelijke daad heeft begaan, zal zeker worden gevonden", tweette Omer Celik, woordvoerder van de regerende AKP-partij.

Moskeeën mogen alleen religieuze boodschappen via de minaretten verkondigen, zoals gebedsoproepen. Meerdere religieuzen in Turkije beschuldigden de dader donderdag van sabotage. Turkse media spraken onder meer van "een schandaal" en een "verachtelijke aanval op moskeeën".

Onduidelijk is hoe de omroepsystemen overgenomen werden. Volgens het Turkse persbureau Anadolu werd een vrouw gearresteerd, maar wat zij met de zaak te maken heeft, is niet bekend. De Diyanet, die de officiële Turkse islam leidt, diende een officiële klacht in vanwege het voorval. Inmiddels is een onderzoek gestart.

‘Bella Ciao’, het lied dat uit de minaretten klonk, is ook bekend van de populaire Netflix-serie ‘La Casa de Papel’.

Lees ook: Toerist in Turkije moet zin hebben in mondkapjes en gezondheidsinspecties (+)

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Vransen

    schitterend. Al had ik liever iets van Raymond van het Groenewoud gehoord. Liefde voor muziek of meisjes.

  • Christine Laevers

    Iets anders dan een minaretzanger die chronische buikpijn heeft. Ik denk dat menige Turk dat ook grappig vindt, maar die mag dat natuurlijk niet laten zien.

Lees meer