Hillary Clinton wil de sancties verscherpen.
AP Hillary Clinton wil de sancties verscherpen.

Gekibbel over Syrië: scherpere sancties of meer bemiddeling?

De internationale gemeenschap wordt het maar niet eens over een eensgezinde houding tegenover Syrië. De Verenigde Staten willen de sancties tegen het land verscherpen, de Arabische Liga blijft heil zien in een politieke oplossing. Gisteren stelden Rusland en China in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto tegen een resolutie die de repressie in Syrië veroordeelt.

De Verenigde Staten zullen aan een verscherping van de sancties tegen het Syrische bewind werken en ook aan nieuwe sancties om het bewind de financiering en levering van wapens te ontnemen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton tijdens een bezoek aan de Bulgaarse hoofdstad Sofia. "Zij die het bewind nog financieren en wapens zenden die gebruikt worden tegen weerloze Syriërs, onder wie vrouwen en kinderen, zullen we ontmaskeren", voegde ze eraan toe.
 
Arabische Liga
Ondertussen zet de Arabische Liga haar inspanningen voort om een einde te maken aan het geweld in Syrië teneinde een buitenlandse militaire interventie te voorkomen. Dat verklaarde Nabil al-Arabi, het hoofd van de liga. De organisatie zal met het bewind en de oppositie in Syrië blijven werken aan een "politieke oplossing" van de revolte die sinds elf maanden bloedig onderdrukt wordt, verzekerde Arabi, de secretaris-generaal van de liga, in een mededeling. (afp/sam)

Lees meer