2 George Soros.
AP George Soros.

George Soros haalt zwaar uit naar China: “Gevaarlijkste vijand van de democratische samenleving”

George Soros, de bekende Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop, heeft vandaag in de marge van het World Economic Forum in Davos zwaar uitgehaald naar China. 

Soros noemde Chinees president Xi Jinping “de gevaarlijkste vijand van de democratische samenleving". En ook de pogingen van China om de maatschappij te controleren met digitale technologie is volgens Soros "een dodelijk gevaar voor de vrije wereld".

lees verder onder de foto:

2 De Chinese President Xi Jinping is volgens miljardair en filantroop George Soros “de gevaarlijkste vijand van de democratische samenleving". De pogingen van China om de maatschappij te controleren met digitale technologie is volgens Soros "een dodelijk gevaar voor de vrije wereld".
AFP De Chinese President Xi Jinping is volgens miljardair en filantroop George Soros “de gevaarlijkste vijand van de democratische samenleving". De pogingen van China om de maatschappij te controleren met digitale technologie is volgens Soros "een dodelijk gevaar voor de vrije wereld".

Sociaalkredietsysteem

China maakt zoals bekend gebruik van gezichtsherkenning en van 'big data' om zijn inwoners in de gaten te houden, op straat maar ook op sociale media. Hierdoor ontstaat een sociaalkredietsysteem, waarbij burgers afgestraft worden als ze te vaak uit de pas lopen. 

Dat systeem is nog niet volledig operationeel, maar Soros waarschuwt dat het duidelijk is "dat het belang van het individu ondergeschikt wordt aan de belangen van de eenpartijstaat".

“Dodelijke bedreiging”

"China is niet het enige totalitaire regime op aarde, maar het is ontegensprekelijk wel het machtigste, sterkste en meest ontwikkelde inzake artificiële intelligentie". "Voor open samenlevingen creëert dit een dodelijke bedreiging".

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sonny Breugelmans

    Hij zou beter zelf zijn ngo's aan de ketting hangen, veel van de vluchtelingen die hier illegaal rondlopen zijn op zijn kosten tot hier geraakt. Opsluiten deze man

  • Gerard Braeckmans

    Gisteren kwam er iemand in Terzake aan het woord die juist het tegengestelde zei.

Lees meer