2 De parodieën op Twitter lieten niet op zich wachten.
Twitter De parodieën op Twitter lieten niet op zich wachten.

George Washington en de strijd om de luchthaven van LA: Trump mikpunt van parodieën na blunder tijdens speech op Independence Day

De Amerikaanse Donald Trump maakte gisteren tijdens zijn speech op Independence Day een pijnlijke historische blunder. In de patriottische toespraak, waarin hij de successen van het Amerikaanse leger prees, zei hij dat de militairen “de luchthavens overnamen” van de Britten tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783). Wat Trump vergat, is dat de eerste bemande vlucht ooit pas een dikke honderd jaar later plaatsvond en er op het einde van de 18de eeuw van luchthavens nog geen sprake was. De parodieën op Twitter lieten niet lang op zich wachten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Trump maakte van de feestelijkheden op 4 juli gebruik om zichzelf in de kijker te zetten met een ‘groet aan Amerika’. Zo werd hij de eerste Amerikaanse president in bijna 70 jaar die het land toesprak op de feestday. In zijn speech ging de aandacht vooral naar de Amerikaanse successen en de militaire geschiedenis van het land. Maar Trump lijkt de geschiedenis van zijn land toch niet helemaal te kennen.

“In juni 1775 schiep het Continentale Congres een verenigd leger uit de revolutionaire strijdkrachten die waren gestationeerd rond Boston en New York. Het Continentale Leger kreeg te maken met een zware winter in Valley Forge, overwon langs de Delaware en veroverde Yorktown op Cornwallis (Britse militaire en koloniaal gouverneur, nvdr)”, aldus Trump.

Wat hij nadien zei, doet menig wenkbrauw fronsen. “Ons leger bemande de lucht, ramde de omwallingen, nam de luchthavens over, het deed alles wat het moest doen, en bij Fort McHenry, onder de rode gloed van de raketten, behaalde het alleen maar overwinningen”, zei Trump. Maar de eerste vluchten vonden pas plaats in het begin van de twintigste eeuw, zo wordt opgemerkt. Het waren nota bene de Amerikaanse broers Wright, die Trump eerder in zijn toespraak had geprezen, die in 1903 de allereerste bemande gemotoriseerde vlucht konden uitvoeren.

Het was echter niet de enige historische fout in Trumps toespraak. Aandachtige luisteraars merkten ook meteen op dat de slag bij Fort McHenry, ook wel bekend als de slag om Baltimore, plaatsvond tijdens de oorlog van 1812 (een conflict tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en hun bondgenoten, nvdr) en dus niet tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog die enkele decennia eerder plaatsvond.

De parodieën op Twitter lieten niet lang op zich wachten. Heel wat Twitteraars gebruikten de hashtag #RevolutionaryWarAirportStories, die meteen trending werd, en begonnen Amerikaanse revolutionairen te fotoshoppen in foto’s van luchthavens. Ook doken er ‘oorlogsbrieven’ op over de slagvelden bij de luchthavens.

Een andere Twitteraar postte een foto van vliegtuigen van American Airlines en British Airways met de boodschap ‘Nationaal Archief ontdekt nieuwe foto’s van de Onafhankelijkheidsoorlog’. Hier en daar werd ook gewag gemaakt van ‘De Slag van de Bagageband’. “Vele levens gingen verloren. En tassen ook. Sommige mensen zeggen dat het de ergste slachtpartij was die ze ooit hadden gezien”, grapte een Twitteraar.

2
Photo News

55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rachida EL Rhanouti

    Wat heeft autocue te maken met je geschiedenis van je eigen land niet te kennen als PRESIDENT?

  • Lucien Switten

    Trump is een geweldige entertainer, geef toe!

Lees meer