AFP

Gescheiden van hun kinderen, daarna uit het land gezet: rechter VS vraagt uitgezette ouders te zoeken

Een federale rechter in California heeft vrijdag aandacht gevraagd voor de meer dan vierhonderd migrantenkinderen die aan de grens gescheiden werden van hun ouders, die inmiddels het land zijn uitgezet. De rechter juichte wel de inspanningen toe van de regering-Trump om de gescheiden gezinnen te herenigen.

Rechter Dana Sabraw had gevonnist dat alle gezinnen "die in aanmerking komen" herenigd zouden zijn voor donderdag 18 uur. De regering-Trump meende dat ze die deadline gerespecteerd heeft. 

De ongeveer zevenhonderd kinderen die donderdagavond nog steeds hun ouders niet hadden teruggezien, kwamen volgens de regering "niet in aanmerking". Zo zouden hun familiale banden niet bevestigd zijn, zouden ze een criminele voorgeschiedenis hebben of een besmettelijke ziekte.

Rechter Sabraw gaf de regering vrijdag gelijk tijdens een zitting in San Diego. Ze erkende dat het "proces afgelopen" is en dat de regering "felicitaties verdient" om de deadline gerespecteerd te hebben. 

Tweede fase: uitgezette ouders vinden

Maar ze legde ook de nadruk op "de tweede fase". Van meer dan vierhonderd kinderen zijn de ouders de VS uitgezet. "De ouders terugvinden in Mexico en Centraal-Amerika zal een lange en moeilijke taak zijn", zei Stephen Kang donderdag, de advocaat van ACLU, de sterke burgerrechtenbeweging die klacht indiende tegen de regering, om te eisen dat de gezinnen zouden herenigd worden.

Rechter Sabraw sprak overigens ook van een derde fase. Ze wil een "protocol", opdat een dergelijke situatie "zich nooit meer zou voordoen". 

Nultoleratiebeleid

Het "nultolerantiebeleid" van president Donald Trump, van april tot juni, leidde ertoe dat duizenden migranten die zonder papieren het land binnenkwamen, opgesloten werden. Om dat doel te bereiken, werden 2.300 tot 3.000 kinderen die vergezeld waren van hun ouders van hen gescheiden. Ze kwamen terecht in centra van het ministerie van Gezondheid, soms duizenden kilometers weg van hun ouders. Trump moest terugkrabbelen na wereldwijde verontwaardiging over de toestanden. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • wally kennes

    Tony Vandermaelen.....hopelijk wordt jij nooit van je kinderen gescheiden door een of andere gebeurtenis

  • Bene Devos

    Hopelijk worden die kinderen niet misbruikt zoals zo dikwijls gebeurt in dergelijke chaos! Een schande voor een land als de VS.Maar wat wil je met King Kong himself aan het roer?

Lees meer