8
GETTY

Getuigen in Toulouse: "Schutter had camera bij zich"

De man die gisteren bij een joodse school in het Franse Toulouse drie kinderen en een leraar doodschoot, had volgens getuigen een videocamera om zijn nek. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant gezegd tegen de zender Europe 1. "Ik weet niet of hij ook alles gefilmd heeft, maar de schutter droeg een camera bij zich", aldus de bewindsman.

Guéant verklaarde ook dat de politie nog in het duister tast over de identiteit van de dader, die vermoedelijk ook achter de twee vorige aanslagen in de regio zit. Drie militairen kwamen daarbij om het leven.

Het risico op bijkomende aanslagen kan niet worden uitgesloten. "Het zelfvertrouwen van de dader is groot vermits hij telkens probleemloos kon ontkomen", aldus de minister. "Er zijn al duizenden identiteitscontroles uitgevoerd. En er wordt inderdaad onderzoek gevoerd naar militairen die uit het leger gezet zijn, op wraak zinnen (...) en neonazistische meningen toegedaan zijn. Meer dan een piste is het voorlopig echter niet."

Militair (even) opgepakt
De ontslagen militairen waren gestationeerd in Montauban, waar donderdag drie militairen van Noord-Afrikaanse afkomst werden neergeschoten. Twee van de slachtoffers overleden, net als een militair die vorige week zondag in Toulouse werd neergeschoten.

Volgens verschillende media vertoonden de potentiële daders neonazistische sympathieën. Dat werd aan hun oversten gemeld door een militair die het leger intussen verliet. In dat kader werd een militair uit Castres, nabij Toulouse, vier dagen geleden opgepakt. Hij werd later echter vrijgelaten en niet vervolgd.

Lichamen overgevlogen naar Israël

De lichamen van de vier Frans-Israëlische slachtoffers worden eerst naar Parijs overgebracht en dan naar Israël overgevlogen. Naast leerkracht Jonathan Sandler (30) zijn ook zijn twee kinderen Gabriel (4) en Arieh (5) omgekomen. Tenslotte liet ook Myriam Monsonego (7) het leven.

President Nicolas Sarkozy kondigde intussen voor de streek rond Toulouse de hoogste alarmfase van het antiterrorismeplan af. Dat houdt in dat militairen en politieagenten op alle openbare plaatsen patrouilleren, en dat de gemeentepolitie bewapend wordt. Bovendien worden alle joodse en islamitische instellingen speciaal bewaakt.

Minuut stilte
Om 11 uur werd in alle scholen in Frankrijk een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te gedenken. President Nicolas Sarkozy was zelf aanwezig in de Parijse school François Couperin. "We delen het verdriet van de nabestaanden", sprak de directrice daar.

"Alle leerlingen, wij allen, zijn getroffen door wat er gebeurd is (...)", vulde Sarkozy aan. "Deze kinderen zijn zoals jullie, de slachtoffers zijn onschuldig." Als gevolg van de dodelijke schietpartijen werd de presidentiële verkiezingscampagne tijdelijk opgeschort.


8
AFP
8 Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant
REUTERS Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant
8
AP
8 Jonathan Sandler, de leerkracht die omgebracht werd.
PHOTO_NEWS Jonathan Sandler, de leerkracht die omgebracht werd.
8
AFP
8
PHOTO_NEWS
8
REUTERS

Lees meer