Illustratiefoto.
McDonald's Illustratiefoto.

Gevaarlijke darmbacterie gevonden op elk getest touchscreen bij McDonald's

Een hamburger bestellen via een touchscreen bij McDonald's? Grote kans dat op het scherm darmbacteriën zitten. Bij een test die in het Verenigd Koninkrijk werd gedaan, bleek op elk scherm E.colibacteriën te zitten. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Britse Metro, dat acht vestigingen met schermen bezocht. Bij elk van de bestelautomaten, zes in Londen en twee in Birmingham, werd een monster genomen. 

In het 
artikel spreekt microbioloog Paul Matawele van de London Metropolitan University zijn verwondering uit. “We zijn allemaal verbaasd hoeveel darm- en ontlastingsbacteriën zijn gevonden op de touchscreenmachines. Deze bacteriën veroorzaken infecties die mensen in ziekenhuizen opdoen.”

Besmettelijk

Bij een van de schermen vonden de onderzoekers stafylokokken, die bloedvergiftiging en het Toxic Shock Syndrome kunnen veroorzaken. “Het ontdekken van stafylokokken op deze apparaten is verontrustend omdat de ziekte die ze veroorzaken zo besmettelijk is. Het begint rond de neus en als mensen dan hun neus aanraken met hun vingers komt het op het touchscreen terecht. Dan krijgt iemand anders het en als ze een wondje hebben dan kan dat gevaarlijk zijn.” Het probleem is ook dat deze bacterie resistent aan het worden is voor antibiotica. 

Het ontdekken van stafylokokken op deze apparaten is verontrustend omdat het zo besmettelijk is

Paul Matawele

Er komen steeds meer touchscreens bij en volgens de microbioloog moeten mensen zich realiseren dat ze niet moeten eten als ze zo'n scherm hebben aangeraakt. Het is onhygiënisch en kan ziekten verspreiden.

McDonald’s maakt de schermen schoon met desinfecteermiddel maar Matawele vermoedt dat het middel mogelijk niet sterk genoeg is. 

België

In ons land is er nog geen gewag gemaakt van de problemen. Dat bevestigt woordvoerster Kristel Muls van McDonald’s België. “We zijn natuurlijk erg geschrokken van dit nieuws. Hygiëne is één van onze grootste prioriteiten.”

Volgens Muls zijn er verschillende maatregelen om te voorkomen dat de touchscreens in de restaurants bevuild worden. “Ze worden meerdere keren per dag schoongemaakt met een desinfecterend middel, en in sommige restaurants staat er een desinfecterende handgel naast de schermen.” De schermen worden regelmatig op hun hygiëne gecontroleerd, zowel door McDonald’s zelf als door externe partijen. 

“We vertrouwen erop dat de huidige procedure goed wordt opgevolgd en dat deze voldoet om de schermen schoon te houden, maar hebben onze restaurants naar aanleiding van het nieuws ook opnieuw gewezen op het belang van deze maatregelen”, vertelt ze.

51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean West

    Dat ze dan de touchscreens eens testen in de klinieken als je u moet aanmelden voor een consultatie

  • pol van de velde

    Vroeger speelden we elke dag buiten in weer en wind, groeven putten met de handen, aten we boterhammen zonder onze handen te wassen, één douche per week en we waren nooit ziek. Nu zijn het allemaal kastplantjes geworden.

Lees meer