REUTERS

Gevallen Boliviaans staatshoofd Morales vraagt asiel aan in Mexico

Mexico heeft besloten om de Boliviaanse ex-president Evo Morales politiek asiel te verlenen. Dat heeft de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard gezegd. “Zijn leven en fysieke integriteit zijn bedreigd”, verklaarde Ebrard tijdens een persconferentie. Het was Morales zelf die, nadat hij gedwongen ontslag nam, de Mexicaanse regering formeel om asiel had gevraagd.

De positie van Morales, die sinds 2006 aan de macht was in Bolivia, was onhoudbaar geworden nadat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) ernstige onregelmatigheden bij de verkiezingen had vastgesteld. Politiemensen sloten zich aan bij demonstrerende burgers en de legerleider zei dat Morales was gevraagd het veld te ruimen.

Minister Ebrard zei dat zijn land op ‘humanitaire’ gronden heeft besloten Morales op te vangen. “We zullen het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bolivia onmiddellijk informeren dat het Morales op grond van internationale wetgeving een veilige aftocht moet bieden.”

Mexico was één van de landen die kritiek hadden geuit op de wijze waarop Morales ten val is gebracht. “Het is een staatsgreep, omdat het leger het vertrek van de president heeft gevraagd”, zei minister Ebrard eerder.

Trump

Daar is de Amerikaanse president Donald Trump het niet mee eens. Die toonde zich verheugd over het vertrek. Hij spreekt in een verklaring over een krachtig signaal aan “onwettige regimes in Venezuela en Nicaragua dat de wil van het volk altijd zal overwinnen.”

Opvallend is dat Trump de rol van het leger in het ontslag van Morales prees. “De Verenigde Staten verwelkomen de vraag naar vrijheid van het Boliviaanse volk en het feit dat het Boliviaanse leger zijn eed is nagekomen om niet alleen individuen te beschermen, maar ook de grondwet van Bolivia”, zegt hij. Op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken luidt het intussen dat de Bolivianen zich in de grondwettelijke crisis die hun land doormaakt van geweld moeten onthouden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer