3 Griekse oproerpolitie bij de rellen in het vluchtelingenkamp bij Idomeni.
AP Griekse oproerpolitie bij de rellen in het vluchtelingenkamp bij Idomeni.

Gevechten tussen Griekse politie en vluchtelingen Idomeni

De Griekse oproerpolitie heeft asielzoekers die bij het vluchtelingenkamp van Idomeni door een politiekordon probeerden te breken gisteren bestookt met traangas en schokgranaten. Zo'n tweehonderd vluchtelingen zouden een treinwagon hebben ingezet om met geweld langs de politie te komen.

De migranten gooiden ook stenen naar de agenten. Het is nog onduidelijk of er gewonden zijn gevallen of arrestaties zijn verricht. De duizenden bewoners van het provisorische kamp in Idomeni, dat aan de gesloten grens met Macedonië ligt, wachten al maanden om naar Macedonië door te reizen. Ze blokkeren sinds een paar weken een spoorlijn die naar het Balkanstaatje leidt.

3 Migranten duwen een treinwagen naar het politiekordon.
AP Migranten duwen een treinwagen naar het politiekordon.

Het vluchtelingenkamp heeft zo'n 10.000 bewoners die onderdak hebben gevonden in kleine gedoneerde tentjes die op velden tussen de treinrails staan. Vorige week deed de Raad van Europa een oproep om het geïmproviseerde kamp te sluiten. Volgens de organisatie zijn de omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen ondermaats en is het land niet in staat meer te bieden dan het hoognodige.

De Griekse autoriteiten proberen al maanden tevergeefs de inwoners van het vluchtelingenkamp Idomeni naar andere kampen te laten verhuizen. Sinds de vluchtelingendeal met Turkije van start ging, zitten tienduizenden vluchtelingen vast in Griekenland. Ze horen niet tot de groep die meteen wordt teruggebracht naar Turkije en moeten afwachten tot de Griekse autoriteiten hun asielaanvraag hebben behandeld.

3 Migranten gooien met stenen naar de politie.
AP Migranten gooien met stenen naar de politie.

Lees meer