3 De ouders van de doodgereden Harry (19): Tim Dunn (links) en Charlotte Charles.
REUTERS De ouders van de doodgereden Harry (19): Tim Dunn (links) en Charlotte Charles.

Gevluchte diplomatenvrouw die tiener doodreed: “Totaal gesloopt door tragisch incident”

De Amerikaanse diplomatenvrouw Anne Sacoolas, die naar haar thuisland vluchtte na het doodrijden van een tiener in Engeland, heeft via haar advocaat van zich laten horen. De vrouw is “totaal gesloopt door het tragische incident” en spreekt haar steunbetuigingen uit aan de ouders van de overleden Harry Dunn (19). De advocaten van beide partijen bereiden inmiddels een ontmoeting voor. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dat blijkt uit de berichtgeving door verschillende Engelstalige media. ITV heeft de verklaring van de raadsman van de 42-jarige vrouw in handen. “Anne is gesloopt. Niets is erger dan het verlies van een kind en Anne laat weten erg mee te leven met de familie van Harry Dunn.’’ En de advocaat voegt daaraan toe: “Anne werkt volledig mee met de politie en het onderzoek. Ze heeft met de autoriteiten gesproken op de plek van het ongeluk en met de politie van Northampton de volgende dag bij haar thuis. Ze zal blijven meewerken.”

De diplomatenvrouw zou de ouders van Harry willen ontmoeten om haar medeleven ook in persoon te betuigen. “We hebben contact gehad met de advocaten van de familie en hopen van hen te horen.”

3 De 19-jarige Harry Dunn.
Facebook De 19-jarige Harry Dunn.

Ouders naar Amerika

Dat wordt bevestigd door Radd Seiger, voormalig advocaat en vriend van de familie. Hij staat de ouders Tim Duncan en Charlotte Charles bij en landde vandaag in Amerika. Dat is een dag voordat het stel dat doet. Zij zijn woest op de vlucht door de vrouw en het feit dat Amerika haar gebruik liet maken van de diplomatieke immuniteit van haar man, een medewerker van Defensie. Tim en Charlotte willen naar Amerika om hun trieste zaak onder de aandacht te brengen van Amerikaanse media en de vrouw te vinden die hun zoon doodreed. 

Nu laten ze via hun raadsman Seiger voorzichtig weten het gebaar van Sacoolas op prijs te stellen. Ze hopen nog steeds dat Sacoolas wil meewerken aan het gerechtelijk onderzoek en een passende straf krijgt. “Pas dan kunnen we echt rouwen om het verlies van onze zoon”, lieten ze eerder weten. 

Rel

De 42-jarige vrouw Anne Sacoolas reed op 27 augustus de 19-jarige Harry Dunn aan. De jonge pompbediende zat op dat moment op zijn motor, de vrouw in haar Volvo. Het ongeval gebeurde vlakbij een Britse militaire basis in de buurt van Oxford waar ook medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht werkzaam zijn. Zo ook haar man Jonathan. 

De vrouw ging de basis af en reed circa vierhonderd meter op de verkeerde weghelft. De botsing was frontaal. Voor de hulpdiensten was meteen duidelijk dat de jonge Harry er slecht aan toe was. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Toen Sacoolas eenmaal in de gaten had dat ze vervolgd zou worden en wellicht jaren de gevangenis in zou moeten, ontvluchtte ze het land met man en gezin. Ze maakte daarbij gebruik van haar diplomatieke immuniteit.

Een (diplomatieke) rel was geboren. Engeland vroeg Amerika nadrukkelijk de vrouw terug te sturen. Maar de Amerikaanse ambassade in Londen en ook president Donald Trump wilden daar eerst niet aan meewerken. Nu lijkt er toch enig schot te komen in het onderzoek.

3 RAF Croughton in Northamptonshire. De militaire basis waar de vrouw wegreed op 27 augustus 2019.
AFP RAF Croughton in Northamptonshire. De militaire basis waar de vrouw wegreed op 27 augustus 2019.

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eric Noels

    Zowel de definitie als de toekenning van onschendbaarheid zou best wel eens mogen worden herzien. De oorspronkelijke bedoeling, nl. functionarissen ervan te verzekeren dat zij taken zonder belemmeringen kunnen uitvoeren, had niet de bedoeling om ze straffeloos misdaden te laten begaan. Enkel de zendstaat (in dit geval VSA) kan de onschendbaarheid teniet doen en gerechtigheid laten geschieden. Indien de huidige president de onschendbaarheid niet intrekt, kan geen gerechtigheid geschieden.

  • Anne Callebaut

    Als je zo al handeld dan ben je een lafaard.

Lees meer