Maha (links) en haar zus Wafa Alsubaie zijn gevlucht naar Georgië.
Privéfoto Maha (links) en haar zus Wafa Alsubaie zijn gevlucht naar Georgië.

Gevluchte Saudische zussen vragen om internationale bescherming

Twee Saudische zussen zijn naar Georgië gevlucht en vragen om internationale bescherming. De vrouwen zeggen via Twitter dat ze asiel willen in een veilig land. “Als we teruggaan naar Saudi-Arabië, worden we gedood.” VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt de situatie nauwlettend op te volgen.

De vrouwen hebben foto's van hun paspoorten gedeeld via Twitter. Het zou gaan om de 28-jarige Maha Alsubaie en haar zus Wafa Alsubaie (25). Het duo zegt dat hun paspoorten zijn ingetrokken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in de voormalige Sovjetrepubliek meldt dat de zussen de Georgische autoriteiten tot dusver niet om hulp hebben gevraagd.

Nog via Twitter laten de vrouwen weten dat hun vader en broers in Georgië zijn en jacht op hen maken. “Dit zijn wij”, schrijven de zussen bij een foto van hen beiden. “We tonen onze gezichten zodat mensen zich ons herinneren als er iets met ons zou gebeuren.’’ Het tweetal hoopt dat hun relaas in elk geval andere Saudische vrouwen verder helpt.

Een veilig land

“We zijn gevlucht voor de onderdrukking door onze familie, omdat de wetten in Saudi-Arabië te zwak zijn om ons te beschermen’’, vertellen ze in een video. “We willen jullie bescherming. We zoeken de hulp van de UNHCR om ons naar een veilig land te brengen. Een land dat ons verwelkomt en onze rechten beschermt’’, zegt Maha in een ander filmpje. 

Het is niet de eerste keer dat vluchtende Saudische vrouwen op een dergelijke wijze hulp vragen. Eerder dit jaar had tiener Rahaf Mohammed al-Qunun zich in een Thaise hotelkamer verschanst en hulp gevraagd via Twitter. Die zaak kreeg internationale aandacht en de jonge vrouw mocht uiteindelijk doorreizen naar Canada, waar ze asiel kreeg.

In februari kwamen ook twee zusjes uit Saudi-Arabië in het nieuws omdat ze zich al maandenlang in Hongkong zouden verschuilen. Ook zij waren op de vlucht voor familie. Onderweg naar Australië werden ze op het vliegveld van Hongkong opgewacht door Saudische diplomaten. Ze zagen een kans om uit handen van de diplomaten te blijven en verscholen zich in de Chinese miljoenenstad.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wouter Donk

    Ik hoop dat een westers land hun ambassade voor hen openstelt zodat deze vrouwen veilig kunnen migreren naar een land dat de gelijkheid tussen man en vrouw voorstaat. De voogdijwetten van Saudi-Arabië zijn barbaars en onmenselijk. De familie van de zusjes zou streng gestraft moeten worden.

  • Marc Rooms

    Is ons probleem niet !

Lees meer