REUTERS

Gewapende bendes stelen bijna miljoen euro bij bankoverval in Mali

Gewapende bendes die het noorden van Mali beheersen sinds de staatsgreep van maart in Bamako, hebben 628 miljoen CFA-frank (bijna 960.000 euro) gestolen uit de kluis van de Malinese Solidariteitsbank (BMS) in Kidal in het noordoosten van het land. Dat maakte de bank vandaag zelf bekend.

"We hebben vandaag de rekening gemaakt en kunnen niet meer zwijgen. De gewapende groepen die Kidal controleren, hebben 628 miljoen FCFA ontvreemd. Toen de stad werd veroverd door de rebellen, bezetten ze de bank en namen de sleutels", aldus een bankverantwoordelijke.

Kidal staat onder controle van de islamistische beweging Ansar Dine, gesteund door al-Qaida van de islamitische Maghreb (Aqmi). Ook de Toearegrebellie van de Nationale Bevrijdingsbeweging van Azawad (MNLA), als geloofsovertuiging leken, is in de stad aanwezig.

Kidal, Gao en Timboektoe, de drie grote steden en administratieve regio's in het noorden van Mali, zijn in de handen gevallen van gewapende groepen en verschillende misdaadbendes die achter de staatsgreep van 22 maart staan en waarbij het regime van president Amadou Toumani Touré werd omvergeworpen.

Lees meer