4
AFP

Gewelddadige protesten tegen hoge kosten van WK

In diverse Braziliaanse steden is gisteren geprotesteerd tegen de hoge kosten van het WK voetbal in het Zuid-Amerikaanse land. Eén van de grootste protesten was in de stad Sao Paulo, in de buurt van het stadion van Corinthians waar de openingswedstrijd van het WK in juni wordt gespeeld. De betogers staken banden in brand en bouwden barricades.

Tijdens de avond werd de sfeer grimmiger en moest de politie in Sao Paulo traangas inzetten om gemaskerde betogers uit elkaar te drijven. Zij staken afval in brand en raakten slaags met de politie. Volgens mediaberichten zijn er tussen de 20 en 30 demonstranten opgepakt. In de stad waren duizenden mensen op de been, onder hen ook stakende leraren. In de hoofdstad Brasilia bestormden betogers een gebouw van het staatsbedrijf dat het honderden miljoenen dollars kostende stadion in de stad beheert.

Meer rechten
De demonstranten willen dat hun regering miljarden uitgeeft aan sociale projecten en huisvesting, in plaats van aan het WK. "Ons doel is symbolisch", aldus Guilherme Boulos van de Werkloze Arbeiders Beweging. "We willen het stadion niet vernietigen of beschadigen. We willen meer rechten en we willen tonen wat het WK de armen heeft gebracht."

4
REUTERS
4
EPA
4
REUTERS

Lees meer