Gewonden bij zelfmoordaanslag in Luxor

Terrorist pleegt aanslag bij Tempel van Karnak in Egypte

Egyptische veiligheidsagenten hebben een zelfmoordaanslag in de toeristische stad Luxor verijdeld. Twee daders kwamen daarbij om het leven. Volgens het minister van Binnenlandse Zaken hadden in totaal drie aanvallers met vuurwapens en springstoffen geprobeerd het veiligheidscordon van de bekende Tempel van Karnak te doorbreken. Op de site bevonden zich op dat ogenblik enkele groepen Egyptische en buitenlandse toeristen.

Een van de daders had zich op het voorplein van de tempel in de lucht geblazen, deelde de politie mee. Bij een vuurgevecht met de bewakers werd een tweede dader gedood en een derde verwond. Ook een personeelslid van de tempel raakte gewond.

Identiteit en motieven
Alle toeristen bleven volgens het ministerie ongedeerd, maar ook enkele souvernirverkopers liepen verwondingen op. Volgens een bron bij het ministerie van Oudheden heeft de politie de toeristen in de tempel geblokkeerd om hen te beschermen. Over de reden voor de aanslag is voorlopig nog geen informatie. De autoriteiten proberen de identiteit van de daders en hun motieven te achterhalen.

Het ministerie van Antiquiteiten heeft de beveiliging opgeschroefd bij tal van monumenten in het land. Recentelijk is het aantal aanvallen op toeristische doelen opgevoerd. Vermoedelijk zitten radicale islamisten achter de aanvallen. Vorige week nog werden niet ver van de piramides van Gizeh twee agenten doodgeschoten door twee mannen op een motor.

Toeristische trekpleister
De Zuid-Egyptische tempelstad Luxor op de rechteroever van de Nijl is één van de bekendste toeristische trekpleisters van Egypte. De stad ontstond op het territorium van de Oud-Egyptische hoofdstad Thebe. De Tempel van Karnak is Unesco-Werelderfgoed. In 1997 werden bij een islamistische terreuraanslag in Luxor tientallen toeristen gedood.

Het toerisme in Egypte heeft de voorbije jaren door de onstabiele situatie en het geweld in het land geleden. In 2010, een jaar voor de Arabische Lente, kwamen nog meer dan 14 miljoen bezoekers uit het buitenland, in 2013 waren het er nog 9,2 miljoen.

6
REUTERS
6
REUTERS
6
EPA
6
AP
6
AP
6
AP
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer