2 Blogster Belle Gibson die het hele verhaal van haar ziekte verzonnen heeft.
Instagram Belle Gibson Blogster Belle Gibson die het hele verhaal van haar ziekte verzonnen heeft.

Gezondheidsgoeroe die hersentumor veinsde en weigert boete van 250.000 euro te betalen blijkt in cryptomunten te handelen

Belle Gibson is vandaag in Melbourne dan toch opnieuw voor de rechter verschenen. De Australische gezondheidsblogster fakete in 2009 hersenkanker en reef vervolgens honderdduizenden dollars binnen. Ze werd in 2017 veroordeeld tot een boete van zo’n 250.000 euro, maar de 27-jarige Gibson heeft daar nog altijd geen cent van betaald. Intussen blijkt ze wel in cryptomunten te handelen en een account op een goksite te hebben.

Belle Gibson werd op de rechtbank ondervraagd over haar financiële toestand, omdat ze haar boete van 410.000 Australische dollar naar eigen zeggen niet kan betalen. Uit de financiële doorlichting bleek dat ze handelde in cryptomunten. Dat waren in haar ogen geen “activa of investeringen”, zei ze. Ze was wel bereid de rechtbank toegang te verlenen tot de rekeningen, “nu u mij daarop attent heeft gemaakt”. Verder bleek Gibson ook een account te hebben op goksite Sportsbet, hoewel ze beweerde amper te kunnen rondkomen.

Gibson leeft al twee jaar van een uitkering. Ze woont samen met iemand met wie ze de huur deelt. “Ik leg bij wanneer ik kan”, zei ze op de zitting. “We hebben een mondelinge overeenkomst dat ik de helft betaal, maar dat lukt niet altijd.” Ze kreeg ook de vraag of de kleren die ze droeg “allemaal van haar waren” en of ze het merk ervan kon meedelen. Gibsons advocaat vond die vraag “absurd” en maakte bezwaar.

Of de influencer ook inkomsten haalde uit haar Instagramposts, wist Gibson niet, zo beweerde ze. Op de vraag of het klopte dat ze ruim 45.000 euro kreeg voor een tv-interview voor 60 Minutes, antwoordde ze dat ze zich het exacte bedrag niet kon herinneren, maar dat het helemaal is opgegaan aan gerechtskosten. Gibson zei voor de rechtbank nog dat ze maar 50 dollar had en iets “tussen 1.800 en 2.000 dollar” aan cryptomunten. Samen dus niet meer dan zo’n 1.270 euro.

2 Een foto van Belle Gibson met de tekst: Ik voel alsof ik dood ga, en dat kan ik weten.
Instagram Belle Gibson Een foto van Belle Gibson met de tekst: Ik voel alsof ik dood ga, en dat kan ik weten.

Luxetrip naar Afrika

Belle Gibson verzon dat ze van hersenkanker genezen was door gezond te eten. In 2009 zou ze de diagnose hebben gekregen, maar in werkelijkheid was er nooit kanker bij haar vastgesteld, zo bleek in 2015. Ze had intussen wel meer dan 300.000 Australiërs minstens 355.000 euro afhandig gemaakt, onder meer met de verkoop van haar populaire kookboek en bijhorende gezondheidsapp. Ze beweerde zelf een groot deel van de opbrengst aan goede doelen te hebben geschonken, maar het bleek achteraf om slechts 6.200 euro te gaan.

In september zei rechter Debra Mortimer dat Belle Gibson een “niet-aflatende obsessie met zichzelf” had. Twee maanden later waarschuwde Mortimer Gibson voor de juridische gevolgen, als ze haar boete niet zou betalen. Zoals inbeslagname van haar eigendommen en een gevangenisstraf.

Eerder dit jaar onthulde het Australische actuaprogramma A Current Affair dat Gibson zichzelf had getrakteerd op een luxetrip naar Oost-Afrika. Ze grijnsde eens toen ze bij haar terugkeer naar Australië de opmerking voorgeschoteld kreeg of ze niet beter haar boete zou betalen.

Haar zaak is nu uitgesteld tot zes juni. Belle Gibson moet dan opnieuw op de zitting aanwezig zijn.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marie Thumas

    Dat zou nog eens een goede politica zijn. Liegen, niet toegeven, afwenden, naast de kwestie antwoorden: ze kan het allemaal.

  • Jan Gielen

    Deze criminele juffrouw heeft gewoon handig ingespeeld op de obsessie van mensen over hun gezondheid. In plaats van zelf na te denken over gezonde voeding, volgt men liever op een onnozele manier de onzin die deze juffrouw uitkraamt.

Lees meer