Iraanse olietanker Grace 1 in de Straat van Gibraltar.
REUTERS Iraanse olietanker Grace 1 in de Straat van Gibraltar.

Gibraltar geeft Iraanse supertanker Grace 1 terug vrij

Gibraltar heeft de Iraanse supertanker Grace 1 weer vrijgegeven. Het schip lag sinds vorige maand aan de ketting omdat vermoed werd dat het ruwe olie wilde leveren aan Syrië, wat in strijd zou zijn met de Europese sancties tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Nu Teheran de schriftelijke garantie heeft gegeven dat de lading van de Grace 1 niet in Syrië zal worden afgeleverd, heeft het hooggerechtshof in Gibraltar beslist dat de tanker de wateren van het Britse territorium mag verlaten. “Er is geen reden om Grace 1 nog langer vast te houden, omdat we niet langer geloven dat het handelt in strijd met sancties tegen het Syrische regime”, citeerde The Sun.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif is alvast opgetogen dat de Grace 1 is vrijgegeven. De “poging tot piraterij” waarvan hij de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt, is mislukt, schrijft hij op Twitter. De Verenigde Staten hebben het internationale rechtssysteem proberen te misbruiken om Iraanse eigendommen te stelen, aldus Zarif.

Het is evenwel nog niet uitgesloten dat de VS in Gibraltar een nieuwe juridische procedure starten om de Grace 1 alsnog te verhinderen verder te varen.

Spanningen 

Dat Britse commando’s de Grace 1 in juli tegenhielden toen het schip langs Gribraltar passeerde, deed de spanningen tussen Londen en Teheran hoog oplopen. Twee weken later legde de Iraanse Revolutionaire Garde op zijn beurt een Britse tanker aan de ketting. De Stena Impero is nog steeds in Iraanse handen en bevindt zich in de Straat van Hormuz. Het Brits-Iraanse conflict moet tegen de achtergrond gezien worden van de Amerikaanse sancties tegen Iran en de pogingen van Washington om de internationale gemeenschap aan zijn kant te krijgen.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johan debue

    Wat een afgang toeteren en blazen om toch maar iedereen naar de golf te sturen als dat niet lukt moeten ze toegeven dat ze fout zaten .

  • Victor Munster

    Ja kijk, de offiiciële uitleg was dat ze "vermoedens"hadden dat het schip bepaalde embargos zou schenden. Waarschijnlijk hebben ze betere informatie maar willen ze hun bronnen beschermen. Maar "vermoedens" zijn niet genoeg rechtvaardiging om een schip dat miljoenen kost aan de ketting te leggen. Daarvoor heb je BEWIJZEN nodig. En de Iraniër reciproceerden prompt.

Lees meer