4 Het schip ligt al dagen aan de ketting voor de kust van Gibraltar.
AP Het schip ligt al dagen aan de ketting voor de kust van Gibraltar.

Gibraltar verwerpt Amerikaans verzoek Iraanse olietanker tegen te houden

De regering van het Britse gebied Gibraltar heeft een verzoek van de Verenigde Staten verworpen om de Iraanse olietanker aan de ketting te houden die zich opmaakt om de territoriale wateren van Gibraltar te verlaten. Volgens de regering zijn de Amerikaanse sancties niet van toepassing in de Europese Unie.

"Krachtens het Europese recht is het voor Gibraltar onmogelijk de medewerking te verlenen die de Verenigde Staten vragen", leggen de autoriteiten in een mededeling uit. De VS willen het schip in beslag nemen op basis van Amerikaanse sancties.

Gibraltar legde de olietanker op 4 juli aan de ketting op verdenking van transport van olie naar Syrië, in strijd met de Europese sancties tegen Syrië. De tanker kreeg donderdag uiteindelijk toch de toestemming te vertrekken, nadat Teheran had verzekerd dat de 2,1 miljoen vaten olie niet aan Syrië zouden worden geleverd.

Ondertussen vroegen de VS aan Gibraltar de olietanker tegen te houden, en het Amerikaanse ministerie van Justitie schreef een bevel voor een inbeslagname uit op basis van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Maar de Europese reglementering "verbiedt specifiek bepaalde Amerikaanse wetten toe te passen", waaronder die van de sancties tegen Iran, zo staat in de mededeling van de Gibraltarese autoriteiten.

Het schip, dat onder Panamese vlag voer, kreeg een nieuwe naam, Adrian Darya, voor de voortzetting van zijn reis onder Iraanse vlag.

4 Het schip kreeg een nieuwe naam en vaart nu ook onder Iraanse vlag.
REUTERS Het schip kreeg een nieuwe naam en vaart nu ook onder Iraanse vlag.
4 Het schip kreeg een nieuwe naam en vaart nu ook onder Iraanse vlag.
REUTERS Het schip kreeg een nieuwe naam en vaart nu ook onder Iraanse vlag.
4 De Adrian Darya 1.
REUTERS De Adrian Darya 1.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Albert De Vries

    Tot zover dus inderdaad de legaliteit (totaal illegaal dus...) van het aan de ketting leggen van deze Iraanse olietanker. En wie was de agressor in deze soap... Duidelijk niet Iran

  • Wesley Gevaert

    Hun bevelen zijn evenveel waard als toiletpapier eenmaal buiten de US. Dit is pure marktmanipulatie in hun voordeel.

Lees meer