Illustratiebeeld.
© Julia Petrenko / Greenpeace Illustratiebeeld.

Giftige rook trekt over Siberische stad door bosbranden

De bosbranden die al wekenlang woeden in Siberië, vormen nu steeds meer een bedreiging voor mensen. De stad Jakoetsk, in het oosten van Rusland, waarschuwt zijn inwoners vandaag voor giftige rook. Een noordenwind drijft de rook van de bosbranden de stad met zowat 270.000 inwoners in.

Vorig jaar kregen in Siberië veel bewoonde gebieden te maken met giftige rook van bosbranden. Vooral ouderen werden daardoor ziek. Dit jaar bevonden de brandhaarden zich meestal verder weg van bewoond gebied, al meldden Russische media dat de vlammen dicht naderen bij een aantal kleine nederzettingen. De inwoners hebben er daarom brandgangen in het bos gemaakt.

Volgens de natuurautoriteit woeden er momenteel 58 branden op een oppervlakte van alles samen ruim 70.000 hectare. De brandweer zet meer dan 2.700 manschappen in om het vuur te bestrijden. Veel branden in afgelegen gebied laat de brandweer echter begaan.

Siberië heeft de voorbije weken te maken met een ongewone hittegolf. In Verchojansk, een stad die binnen de Noordpoolcirkel ligt en een van de koudste bewoonde gebieden ter wereld is, steeg het kwik op 20 juni tot maar liefst 38 graden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer