2 De executiekamer in de gevangenis van San Quentin nabij San Francisco.
AP De executiekamer in de gevangenis van San Quentin nabij San Francisco.

Goed nieuws voor 737 gevangenen in de ‘death row’: Californië schort doodstraf op

De Amerikaanse staat Californië gaat vandaag een moratorium op executies invoeren. Gouverneur Gavin Newsom zal de maatregel aankondigen in een toespraak waarvan enkele uitreksels al aan de pers werden bezorgd. Het moratorium van onbepaalde duur is goed nieuws voor de 737 gedetineerden die momenteel in de "dodengang" van de staat op de uitvoering van hun doodstraf wachten.

Volgens de nieuwe gouverneur is de "doodstraf onverenigbaar met de (Amerikaanse) grondbeginselen en gaat het regelrecht in tegen wat het betekent om een inwoner van Californië te zijn". De straf is, rekening houdend met de kostprijs, de finaliteit en het raciale onevenwicht, immoreel en een uiting van een mislukt beleid, zou het betoog luiden.

“Verkeerd”

Newsom zal de praktijk opschorten door middel van een uitvoeringsbesluit, dat meteen ook de sluiting betekent van de executiekamer in de gevangenis van San Quentin nabij San Francisco. Californië is de bevolkingsrijkste staat van de VS en heeft met 737 ook het meeste aantal gevangen in de ‘death row’ van alle staten: één op de vier Amerikaanse gevangenen die op de doodstraf wachten zit in een Californische cel. 

De nieuwe gouverneur trad pas in januari aan en is al lang gekant tegen de doodstraf. Hij geldt als katholiek en liet zijn religie in het verleden al wel meermaals zijn beleid beïnvloeden. "Het opzettelijk doden van een persoon is verkeerd. En als gouverneur zal ik niet toezien op de executie van eender welk individu", zal Newsom naar verwachting zeggen. 

2 De gevangenis van San Quentin nabij San Francisco.
AP De gevangenis van San Quentin nabij San Francisco.

Afschaffing in heel de VS?

Er zijn momenteel geen executies gepland in Californië. De laatste keer dat in de deelstaat de doodstraf werd uitgevoerd was al in 2006. Toen kreeg de 76-jarige Clarence Ray Allen een dodelijke injectie nadat hij twee decennia eerder schuldig werd bevonden aan drievoudige moord. 

Californië zou zich met de opschorting aansluiten bij de staten Colorado, Oregon en Pennsylvania, die allemaal wettelijk gezien nog wel de doodstraf kennen, maar waar de gouverneur de praktijk heeft opgeschort. Tegenstanders hopen met het Californische verbod het debat over de afschaffing van de doodstraf in heel de VS opnieuw aan te zwengelen.  

In totaal wachtten er eind februari 2.737 gevangenen op de doodstraf in heel het land. In twintig van de vijftig staten is de doodstraf al formeel afgeschaft. In de dertig andere bestaat ze nog, maar in slechts 17 daarvan, vooral in het zuiden, wordt ze nog courant uitgevoerd. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Tichmann

    Volgens de nieuwe gouverneur is de “doodstraf onverenigbaar met de (Amerikaanse) grondbeginselen en gaat het regelrecht in tegen wat het betekent om een inwoner van Californië te zijn. Hmm, het Guttmacher Instituut schat dat in 2018 ongeveer 257.350 abortussen plaatsvonden in Californië. 257.350 in pijn schreeuwen de kinderen, die niemand hoorde. Liberalen hebben een probleem met de doodstraf, maar een abortus mag 24/7..

  • Thomas Vandevelde

    Of slecht nieuws voor de miljoenen die hiervoor belastingen betalen. Het is maar hoe je het bekijk

Lees meer