Gouverneur New York over onwaarschijnlijke Prison Break: "Medegevangenen moeten diepe slapers zijn"

Hoe hebben ze het in godsnaam geflikt, de twee moordenaars die ontsnapten uit een zwaarbeveiligde gevangenis in de staat New York? Volgens gouverneur Andrew Cuomo moeten David Sweat en Richard Matt alvast duidelijk hoorbaar aan het werk geweest zijn. Het is de eerste keer dat er iemand uit de Clinton Correctional Facility in Dannemora ontsnapt sinds de bouw ervan in 1845.

Ze braken in ware Hollywoodstijl door stenen en stalen muren en leidingen met zwaar elektrisch gereedschap. Het kan niet dat er niemand van de gevangenis op de hoogte was, beweert gouverneur van New York, Andrew Cuomo. "Ik heb zelf met enkele gedetineerden gepraat", zei hij vanochtend in Good Morning America. "Ik zei hen: 'Jullie moeten echt wel diepe slapers zijn'. De twee ontsnapten moéten wel gehoord zijn."

Enorme klopjacht
'Shawshank Redemption' of 'Prison Break', klinkt het overal. Maar dit is écht, hoewel buurtbewoners daar tegen de Canadese grens zich twee keer in de wangen knijpen. Want intussen zijn Sweat (34) en Matt (48) nog altijd voortvluchtig. Het laatste wat van hen werd gezien, is een sarcastische post-it met een uitdagende smiley en boodschap die ze plagerig achterlieten: "Nog een fijne dag". De klopjacht met honderden agenten, politiehonden, -helikopters en alle beschikbare middelen duurt voort.

Gevaarlijke moordenaars
De ontsnapte gevangenen zijn beiden veroordeelde moordenaars en zijn potentieel gevaarlijk voor de maatschappij. David Sweat bracht een hulpsheriff om het leven; Richard Matt een 76-jarige man, die hij in stukken hakte. Matt was ook betrokken als huurmoordenaar bij een bizar moordcomplot van David Telstar tegen zijn vrouw Desiree, kleindochter van een van de stichters van Warner Bros.

10
AFP
10
AFP
10
GETTY
10
GETTY
10
AFP
10 De gevaarlijke criminelen David Sweat en Richard Matt.
EPA De gevaarlijke criminelen David Sweat en Richard Matt.
10
GETTY
10
AP
10
AP
10
REUTERS

Lees meer