AFP

Greenpeace-activisten ontsnappen in Slovakije aan jarenlange celstraf

De Greenpeace-activisten die eind vorig jaar actie voerden tegen de komst van een steenkoolmijn in Slovakije, ontsnappen aan een jarenlange celstraf. Het regionale directoraat van het politiekorps in Trencin oordeelde immers dat de activisten geen misdaad begingen. Dat berichten Slovaakse media en wordt bevestigd door Greenpeace zelf. De zaak werd doorverwezen naar de mijnautoriteit van Prievidza, die de activisten wel nog kan beboeten voor huisvredebreuk.

Bij de twaalf actievoerders waren ook drie Belgen. De klimaatactivisten beklommen tijdens hun protest in december 2018 een toren en hingen er een spandoek op om hun verzet te tonen tegen de komst van een nieuwe mijn in Nováky, in het centrum van Slovakije. De politie pakte de actievoerders op en sloot hen zeven dagen op. Ze werden onder voorwaarden vrijgelaten en riskeerden een celstraf tussen vijf en tien jaar.

Maar dat laatste is nu van de baan, bevestigt Greenpeace. De activisten riskeren wel nog een boete van maximaal 1.660 euro per persoon. Ook het mijnbedrijf BHP kan nog nog een proces aanspannen voor economisch verlies.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer