3 Schipper Boris Herrmann, vader Svante en Greta Thunberg zetten in augustus koers naar Amerika. Doel is om de VN-klimaattop op 23 september in New York bij te wonen, in de marge van de jaarlijkse algemene vergadering van de VN. Ook staan er op 20 en 27 september klimaatprotesten op de agenda.
Birte Lorenzen Schipper Boris Herrmann, vader Svante en Greta Thunberg zetten in augustus koers naar Amerika. Doel is om de VN-klimaattop op 23 september in New York bij te wonen, in de marge van de jaarlijkse algemene vergadering van de VN. Ook staan er op 20 en 27 september klimaatprotesten op de agenda.

Greta Thunberg gaat per zeilboot naar VS om klimaatconferentie bij te wonen

De jonge klimaatactiviste Greta Thunberg (16) reist in augustus per zeilboot naar Amerika. Omdat ze weigert te vliegen, is de ouderwetse manier – per boot – voor haar de enige optie om de Atlantische oceaan over te steken.

In de VS wil ze demonstraties bijwonen en een klimaattop van de Verenigde Naties in New York bezoeken. Eerder maakte het bekende ‘klimaatmeisje’ al bekend dat ze komend schooljaar een sabbatical neemt om fulltime actie te kunnen voeren.

Nul broeikasgassen

Sinds augustus demonstreert Thunberg elke vrijdag voor het Zweedse Parlement. Haar schoolstaking voor het klimaat kreeg navolging in meer dan 150 landen. Per trein reisde Thunberg onder andere naar de klimaattop in Polen en het World Economic Forum in Zwitserland om haar boodschap te verspreiden. 

En nu reist ze dus verder. Over het water, in een snelle zeilboot van 18 meter lang die nul broeikasgassen uitstoot. De Malizia II is uitgerust met zonnepanelen en onderwaterturbines die elektriciteit genereren, “zodat we een koolstofvrije trans-Atlantische reis kunnen maken”, aldus Thunberg. 

Zeilteam

Half augustus vertrekt de Malizia II vanuit Engeland zonder tussenstops naar New York. Greta reist niet alleen. Haar vader Svante reist mee, net als filmmaker Nathan Grossman die haar reis zal vastleggen in een documentaire. 

Aan boord is verder een professioneel zeilteam. Kapiteins zijn de Duitse zeiler Boris Herrmann en Pierre Casiraghi uit Monaco. Volgens de website van het Malizia-team deed Herrman mee aan verschillende wedstrijden en voer hij driemaal de wereld rond, één keer in één ruk door. Het team verwacht zo’n twee weken over de oversteek te doen. 

3 De snelle zeibloot Malizia II waarin Greta Thunberg de oceaan oversteekt
Andreas Lindlahr De snelle zeibloot Malizia II waarin Greta Thunberg de oceaan oversteekt

Greta is ook van plan om Canada en Mexico te bezoeken. En in december wil ze de jaarlijkse klimaatconferentie (COP25) van de Verenigde Naties in Chili bijwonen. De tijd om actie te ondernemen tegen klimaatverandering raakt snel op, verklaart ze.

“Daarom heb ik besloten deze trip nu te maken. Afgelopen jaren hebben miljoenen jongeren hun stem laten horen om wereldleiders bewust te maken van het noodgeval dat klimaatverandering is. De klimaatconferenties in New York en Santiago zullen aantonen of ze hebben geluisterd”, klinkt het.

3
Photo News

28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Viaene

    Hopelijk is er inderdaad geen CO2 gebruikt voor die boot. Zou nogal een oplosbare boot zijn :-).

  • Monique Van deun

    Pure commerce onder het mom van ecologie

Lees meer